Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Studenttårta

Recept på studenttårta. Vispgrädde, färska blåbär och citroncurd – marsipandekora­tionen döljer en frisk och fluffig fyllning.

StudenttårtaStudenttårtaStudenttårta
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1citron
  • 4ägg
  • 1,5 dlströsocker
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 2 tskvaniljsocker
  • 1 tskbakpulver

Citroncurd

  • 1gelatinblad
  • 0,5 dlcitron- pressad
  • 1 dlströsocker
  • 2ägg
  • 75 gsmör- osaltat, rumsvarmt

Fyllning

  • 4 dlvispgrädde
  • 1 dlblåbär- färska eller frysta

Garnering

  • 500 gmarsipan- vit
  • 50 gmarsipan- svart
  • 50 gmarsipan- blå
  • 1 gmarsipan- gul
  • bär- färska t ex röda vinbär, jordgubbar, hallon, blåbär
  • florsocker- ev
  • ätliga blommor- vita ev

Gör så här

  1. Citroncurd: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp citronsaft och socker. Vispa i äggen och sjud under omrörning tills krämen tjocknar. 

  2. Ta kastrullen åt sidan. Lyft upp och blanda i gelatinbladet. Tillsätt smöret och mixa slätt med mixerstav. Lägg curden i en skål och täck med plastfolie. Låt stå i kylen ca 12 timmar.

  3. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv skalet. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner i smeten. Tillsätt citronskalet och rör till en jämn smet. 

  4. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp och får kallna. 

  5. Skär kakan i tre bottnar. Vispa grädden till ett fast skum. Lägg den understa bottnen på ett fat. Spritsa grädde innanför kanten.Spritsa eller bred hälften av citroncurden i mitten på bottnen. Strö över hälften av blåbären och spritsa eller bred över grädde. 

  6. Lägg på den andra bottnen och gör likadant som med den första. Lägg på den översta bottnen och bred resterande grädde på och runt om tårtan.

  7. Garnering: Kavla ut den vita marsipanen till en stor platta, ca 2 1/2 mm tjock, på en arbetsbänk pudrad med florsocker. Rulla upp marsipanen på kaveln och rulla den över tårtan. Vik in marsipanen mot tårtan. Dra ut vecken innan den pressas emot. Skär bort överflödig marsipan med en vass kniv.

  8. Rulla ca 60 g vit marsipan till en ca 80 cm lång rulle. Rulla ca 40 g blå marsipan lika långt. Tvinna ihop de båda rullarna. Lägg rullen runt tårtans nedre kant.

    Foto: Copyright © Anna Kern, All Rights Reserved. Detta

    studenttårta

  9. Kavla ut den svarta marsipanen ca 2 mm tjockt. Stansa ut en rundel, ca 5 cm i diameter. Forma en rundel av den vita marsipanen, ca 1 1/2 cm hög och 5 cm i diameter. Lägg den vita rundeln lite omlott på den svarta så att det bildas en liten skärm. 

    Foto: Anna Kern / Copyright © Anna Kern, All Rights Reserved. Detta

    studenttårta

  10. Skär en tunn remsa svart marsipan och linda den runt ”mössan”. Rulla en liten kula blå marsipan och sätt den på bandet. Rulla den gula marsipanen och fäst på den blå kulan.

    Foto: Anna Kern / Copyright © Anna Kern, All Rights Reserved. Detta

    studenttårta recept

  11. Garnera tårtan med bär, eventuellt överpudrade med florsocker och gärna några blomblad. 

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Cecilia Andersson

 

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!