Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En fräsch variant av studenttårta och prinsesstårta med blåbär och citron. Den garneras med små blågula blommor som passar bra till studenten. Självklart passar tårtan bra till alla sommarens fester. Då kan man byta färg på blommorna, t ex till olika rosa varianter.
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker, först på låg hastighet, öka sedan hastigheten och vispa i 2–3 min tills smeten är fluffig. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner blandningen i smeten och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 20–22 cm i diameter och ca 10 cm hög kant, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30– 35 min. Känn med en sticka att den är färdig. Låt kakan svalna i 2–3 min. Skär loss kanten runt kakan med en liten kniv och lossa formens kant. Vänd upp kakan på ett bakplåtspapper på ett galler. Sätt på formen som ett lock och låt kakan kallna.
Citronkräm: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Skär en skåra i vaniljstången på längden och lägg den i en kastrull. Häll på mjölken och låt koka upp. Vispa ihop äggulor, socker och majs-stärkelse. Häll över den varma vaniljmjölken under vispning. Häll tillbaka smeten i kastrullen. Blanda i citronskalet och sjud under omrörning tills krämen börjar tjockna. Ta kastrullen från värmen och vispa i smöret. Släng bort vaniljstången och passera krämen genom en sil. Låt krämen kallna.
Citronsockerlag: Koka socker, citronsaft och vatten till en simmig lag, i ca 3 min. Låt kallna.
Skär kakan i tre bottnar. Droppa hälften av citronsockerlagen på den understa bottnen. Bred på blåbärssylt. Lägg på nästa botten och droppa över resten av citronsockerlagen. Spritsa på eller bred över citronkrämen. Lägg på den sista bottnen.
Vispa grädden och bred den över tårtan. Kavla ut marsipanen mellan två ark plastfolie. Lägg marsipanen på tårtan och forma den runtom till ett jämt täcke. Skär av kanterna och jämna till med en kniv.
Kavla ut gul och blå marsipan och stansa ut blommor (blomformar finns på Panduro). Lägg ihop en större och en mindre blomma och tryck i en sockerpärla i varje.
Glasyr: Blanda ihop florsocker och vatten. Spritsa glasyren runt toppen på tårtan 3–4 varv och fäst blommorna och strösselkulor i glasyren. Pudra med florsocker.