Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Studentpinnar

Recept på studentpinnar. Det går även bra att göra en kalljäst deg dagen före och baka ut nästa dag. Blanda då degen med kallt vatten, plasta in bunken (använd en stor bunke) och låt stå i kylen över natten. Ta ut degen 1-1 1/2 timme innan den ska bakas ut.

StudentpinnarStudentpinnarStudentpinnar
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 5 dlvatten
  • 2 tskströsocker
  • 2 tsksalt
  • 2 mskrapsolja
  • 14 dlvetemjöl special- (840 g)

Gör så här

  1.  Smula ner jästen i en bunke.  Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.

  2. Tillsätt socker, salt och olja. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg och arbeta degen 5-10 min.

  3. Lägg en bakduk på bunken och låt degen jäsa ca 30 min.

  4. Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela den i 4 bitar. Skär varje bit i 10 småbitar. Forma dem till avlånga bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och mjöla dem lätt.

  5. Låt bullarna jäsa övertäckta ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

  6. Grädda bröden mitt i ugnen ca 12 min. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Vad tyckte du om receptet?