Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Strömming med salvia och tomat

Färsk strömmingsfilé är perfekt vardagsmat. Med lite italienska kryddor får de en smak av Medelhav.

Strömming med salvia och tomatStrömming med salvia och tomatStrömming med salvia och tomat
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 500 gströmmingfiléer
  • 1,5citron
  • 1 krmsvartpeppar- nymald, + 1 krm
  • 1 tsksalt
  • 0,5salvia- kruka, + 0,5 + 0,5
  • 1 mskolivolja- + 1 msk + 1 msk olivolja
  • 250 gkörsbärstomater- gärna både gula och röda
  • 1 msktomatpuré
  • 0,5 mskrödvinsvinäger
  • 2 mskkapris- väl avrunnen

Tillbehör

  • 2vita bönor- (á 400 g) burkar

Gör så här

  1. Klipp bort ryggfenan från strömmingen. Skölj citronerna i varmt vatten och riv det yttersta skalet.

  2. Lägg filéerna med köttsidan upp på en skärbräda. Fördela hälften av citronskalet, 1 krm peppar, salt och 0,5 kruka salviablad över filéerna. Vik dem längs med.

  3. Stek strömmingen på medelvärme i 1 msk matolja.Tryck till  med stekspaden på filéerna när de läggs i pannan så håller de formen. Stek i 2-3 minuter på varje sida. Ta upp och lägg på ett fat.

  4. Skär tomaterna i halvor. Torka ur pannan väl. Höj värmen och fräs tomaterna hastigt  i 1 msk olivolja. Tillsätt tomatpuré, vinäger, kapris och 0,5 kruka salviablad. Fördela tomatsåsen över strömmingen.

  5. Skölj bönorna i kallt vatten och blanda med resten av citronskalet, 1 msk olja och 0,5 kruka hackad salvia. Servera strömmingen.

Vad tyckte du om receptet?