Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Strawberry Shortcake är en klassisk amerikansk dessert. Shortcake är som scones. Vill du inte servera alla på en gång går de utmärkt att frysa in. Lägg dem då i frysen så fort de svalnat så smakar de som nygräddade när de sedan tinas.
Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl och bakpulver. Skär det kalla smöret i små kuber, ca 1 x 1 cm. Lägg smöret i mjölet och nyp ihop till en smulig massa. Blanda mjölk och socker och rör ner i mjöl- och smörblandningen. Blanda snabbt ihop till en deg som håller ihop, men överarbeta inte degen.
Lägg degen på en mjölad arbetsbänk och pressa eller kavla försiktigt ut den till en rektangel, ca 1 cm tjock. Vik ett treslag, d v s vik in ena kortsidan mot mitten, vik sedan in den andra kortsidan så att du får tre lager. Gör likadant ytterligare två gånger, d v s kavla och vik. Avsluta med att trycka eller kavla ut degen till en rektangel, ca 2 cm tjock. Skär degen i 8 rutor.
Lägg rutorna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dem intill varandra, då blir de högre när de gräddas. Strö över socker. Grädda mitt i ugnen 20–25 min. Täck med aluminiumfolie om kakorna börjar få för mycket färg.
Pensling: Smält smöret. Ta ut kakorna och pensla med smör. Låt svalna och bryt sedan isär kakorna.
Rostade jordgubbar: Snoppa jordgubbarna och skär dem i skivor. Blanda jordgubbarna med socker och fördela dem sedan jämt över en plåt med bakplåtspapper. Rosta jordgubbarna mitt i ugnen ca 20 min tills de har börjat att vätska sig. Låt kallna.
Vispa grädden. Toppa varje shortcake med grädde och rostade jordgubbar.