Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på stracciatellaglass med plommon. Stracciatella är italiensk vaniljglass med hackad choklad.
Plommonkompott: Kärna ur plommonen och skär dem i små bitar. Koka dem i vattnet tills de börjar mjukna ca 3 min.
Tillsätt sockret och koka ytterligare 2 min. Låt kompotten kallna.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång och -frön i en kastrull.
Vispa äggulor och socker luftigt i en bunke. Vispa ner den varma gräddblandningen i gulorna och häll tillbaka allt i kastrullen och rör om.
Sjud blandningen under kraftig vispning till 85° eller tills den börjar tjockna. Den får inte koka. Sila och häll smeten i en bunke. Låt svalna och ställ i kylen, gärna över natten.
Tillsätt whisky och kör i glassmaskin. Vänd ner chokladen i glassen när den är färdig. Kör ytterligare ett par varv i maskinen.
Rippla och varva glassen med plommonkompott i en form. Ställ in den i frysen 1–2 timmar.
Sätt ugnen på 200°. Skär vetelängden i tunna skivor och pensla dem med smöret. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
Kula upp glassen och servera med veteskivorna.