Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stracciatellaglass med plommon

Recept på stracciatellaglass med plommon. Stracciatella är italiensk vaniljglass med hackad choklad.

Stracciatellaglass med plommonStracciatellaglass med plommonStracciatellaglass med plommon
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 3plommon
  • 2 mskvatten
  • 1 dlsyltsocker

Stracciatellaglass

  • 1vaniljstång
  • 3 dlmjölk
  • 4 dlvispgrädde
  • 7äggulor
  • 2 dlströsocker
  • 2 mskwhisky
  • 75 gmörk choklad- mörk finhackad

Tillbehör

  • 0,5vetelängd
  • 2 msksmör- smält

Gör så här

  1. Plommonkompott: Kärna ur plommonen och skär dem i små bitar. Koka dem i vattnet tills de börjar mjukna ca 3 min.

  2. Tillsätt sockret och koka ytterligare 2 min. Låt kompotten kallna.

  3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång och -frön i en kastrull.

  4. Vispa äggulor och socker luftigt i en bunke. Vispa ner den varma gräddblandningen i gulorna och häll tillbaka allt i kastrullen och rör om.

  5. Sjud blandningen under kraftig vispning till 85° eller tills den börjar tjockna. Den får inte koka. Sila och häll smeten i en bunke. Låt svalna och ställ i kylen, gärna över natten.

  6. Tillsätt whisky och kör i glassmaskin. Vänd ner chokladen i glassen när den är färdig. Kör ytterligare ett par varv i maskinen.

  7. Rippla och varva glassen med plommonkompott i en form. Ställ in den i frysen 1–2 timmar.

  8. Sätt ugnen på 200°. Skär vetelängden i tunna skivor och pensla dem med smöret. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.

  9. Kula upp glassen och servera med veteskivorna.

Vad tyckte du om receptet?