Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fetaostpaj med cocktailtomater

Den här pajen blir ett gott och matigt inslag till exempelvis kräftor. Låt den gärna vila en timme före servering, då blir det lättare att skära i fina bitar.

Fetaostpaj med cocktailtomater
Fetaostpaj med cocktailtomater
Fetaostpaj med cocktailtomater
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Deg

  • 4,5 dlvetemjöl
  • 200 gsmör- kylskåpskallt, skuret i tärningar
  • 68 mskvatten- iskallt

Äggsmet

  • 4ägg
  • 3 dlmatlagningsgrädde
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymalen
  • 1 tsktimjan- finhackad

Fyllning

  • 200 gost- grovriven lagrad eller västerbottensost
  • 150 gfetaost- smulad
  • 100 gcocktailtomater- delade

Till garnering

  • svartpeppar- nymalen
  • färska örter- till exempel timjan

Gör så här

  1. Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet under maskinens gång och arbeta till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter, så att den kommer upp lite över kanten. Låt pajen vila i frysen i cirka 30 minuter.

  2. Värm ugnen till 225 grader.

  3. Förgrädda pajen i mitten av ugnen tills den fått lite färg, 12–15 minuter.

  4. Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten.

  5. Varva riven ost, smulad fetaost och äggsmet i pajen. Toppa med tomaterna. Täck pajen med aluminiumfolie och sätt i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda pajen i 40 minuter. Ta bort foliet och grädda pajen i ytterligare cirka 20 minuter eller tills äggsmeten stelnat och pajen fått fin färg. Peppra och garnera med färska örter inför serveringen.

Vad tyckte du om receptet?