Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stjärnkatalaner

Recept på katalaner. Möra formar med mandelfyllning smaksatt med rivet citronskal. Använd engångsformar i aluminium.

Stjärnkatalaner
Stjärnkatalaner
Stjärnkatalaner
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 0,75 dlmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 1 tskvaniljsocker
  • 0,5 dlflorsocker

Fyllning

  • 50 gsötmandel
  • 300 gmandelmassa
  • 1citron- rivet skal

Till utbakning

  • 0,5 dlvetemjöl

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Skär smör i tärningar och blanda samman med mjöl, majsstärkelse, vaniljsocker och florsocker. Låt degen vila kallt minst 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla aluminiumformarna.

  3. Fyllning: Rosta mandeln i torr stekpanna under omrörning 2-3 min.  Grovhacka den. Riv mandelmassan grovt. Blanda mandel och mandelmassa med smör och citronskal.

  4. Spara ca 1/4 av degen till stjärndekoren. Dela resterande deg i 12-14 bitar, tryck ut i  formar. Fördela fyllningen i formarna och platta till.

  5. Kavla ut degen till stjärnorna ca 2 mm tjock på väl mjölad arbetsbänk. Ta ut stjärnor med pepparkaksmått och lägg en stjärna på varje kaka.

  6. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 20 min. Ta kakorna ur formarna när de svalnat.   Pudra över florsocker. Ska kakorna frysas pudras florsockret över vid servering.

Vad tyckte du om receptet?