Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Praliner med stjärnanis

När du provat att gjuta praliner förstår du varför de kostar en del på konditorierna. Det är pyssligt och inte helt lätt, men kul och spännande och väl värt att prova om du vill lyxa till det med hemmagjorda läckerbitar.

Praliner med stjärnanis
Praliner med stjärnanis
Praliner med stjärnanis

Ingredienser

 • 75 ghasselnötter
 • 0,75 dlströsocker
 • 500 gmörk choklad- mörk
 • 1gjutform- för choklad
 • 1,75 dlvispgrädde
 • 12stjärnanis
 • 200 gmjölkchoklad

Gör så här

 1. Rosta nötterna i en torr het stekpanna under omrörning. När skalet lossar och nötterna fått färg läggs de i en ren handduk. Gnugga nötterna så faller löst skal av.

 2. Olja en ugnsplåt lätt. Smält sockret i en vid kastrull eller stekpanna. När sockret börjar bli gyllenbrunt tillsätts de rostade nötterna. Häll över massan på plåten. Låt kallna.

 3. Mixa 50 g av de karamelliserade nötterna i en liten mixer till krämig konsistens, mixa hellre för länge än för kort tid. Resten av nötterna hackas grovt med kniv.

 4. Till formen: Temperera chokladen och fyll formarna helt, skrapa av med en palett och låt formen stå med choklad i max 30 sekunder.

 5. Häll tillbaka chokladen i bunken och ställ formen upp och ned på ett galler en kort stund. Skrapa återigen av kanten och ställ formen i kylen för att stelna. Att chokladen krympt klart ser du när en luftbubbla bildats i botten på formen.

 6. Chokladkräm: Koka upp grädde och stjärnanis och låt dra under lock i ca 5 min. Hacka under tiden chokladen och lägg den i en bunke. Ta bort stjärnanisen och koka upp grädden på nytt. Häll den över chokladen och mixa den slät med mixerstav.

 7. Blanda den krämiga nötmassan med chokladen. Häll smeten i en spritspåse med liten tyll.

 8. Ta fram den chokladklädda gjutformen, fördela nöthacket i botten på varje pralin. Häll chokladkrämen i en pappersstrut. Spritsa chokladen nästan ända upp till kanten. Ställ kallt att stelna.

 9. Ta fram formen. Bred på tempererad choklad och se till att det täcker alla praliner. Skrapa med hastig rörelse av överflödig choklad. Låt stelna i kylen.

 10. Knacka formen mot bänken så lossar pralinerna. Förvara i rumstemperatur.

Vad tyckte du om receptet?