Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sticky kardemummabuns med pekannötter

Bullar som bakas i form blir saftiga och goda. Dessa är fyllda med en nötblandning och blir extra goda och snygga med en färskostsglasyr på toppen.

Sticky kardemummabuns med pekannötterSticky kardemummabuns med pekannötterSticky kardemummabuns med pekannötter
Foto: Åsa Swanberg

DEG

  • 25 gjäst
  • 1,3 dlmjölk
  • 115 gsmör- rumsvarmt
  • 1,5 mskbrun farin
  • 1 nypasalt
  • 2 tskhela kardemummakärnor- nystötta
  • 1 litetägg
  • 5,5 dlvetemjöl

FYLLNING

  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 1,5 dlbrun farin
  • 1 mskkanel- mald
  • 1 dlpekannötter
  • 1 dlvalnötter

PENSLING

  • 1ägg

FÄRSKOSTSGLASYR

  • 100 gfärskost
  • 1,5 mskljus sirap
  • 0,75 dlflorsocker
  • 0,5lime- skal och saft

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en liten skål. Häll på mjölken och låt det stå en stund. Rör om så att jästen löser sig.

  2. Rör smör och brun farin smidigt i en stor bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i cirka 1 timme.

  3. Fyllning: Vispa ihop smör, farinsocker och kanel. Hacka nötterna grovt.

  4. Kavla ut degen till en platta, cirka 30 × 40 cm. Bred ut fyllningen, strö över nötterna och rulla ihop den från långsidan till en rulle. Lägg skarven nedåt och skär rullen i 4 cm breda skivor, det ska bli cirka 10 bullar.

  5. Klä en form, cirka 25 × 25 cm, med bakplåtspapper och fördela bullarna med snittytan uppåt i formen. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, i 45–60 minuter.

  6. Sätt ugnen på 225 grader.

  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllenbruna i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Låt dem kallna i formen under bakduk.

  8. Glasyr: Lägg färskost, sirap och florsocker i en skål. Tillsätt rivet limeskal och saft. Rör ihop och ringla det över de kalla bullarna.

Vad tyckte du om receptet?