Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Saftig kaka med krämig färskostfyllning smaksatt med vanilj. Servera med grädde, persikor och fudgekolasås. Färska bär passar också bra till den här kakan.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form cirka 32 x 25 centimeter i diameter.
Värm mjölken tills den är ljummen. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Tillsätt socker, salt och ägget.
Blanda i lite smör och lite vetemjöl i taget. Arbeta degen smidig några minuter. Sätt plastfolie över eller lägg på en bakduk. Låt degen jäsa 30 minuter.
Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Baka ihop degen till en rund bulle, kavla ut och tryck ut degen i botten på formen, nagga med en gaffel.
Vispa upp färskosten med en elvisp, vispa i florsockret och vaniljsockret. Vispa i ett ägg i taget. Vispa i lite smör i taget och vispa smeten i cirka 5 minuter tills den är ordentligt blandad.
Häll upp smeten i formen och grädda i 30-40 minuter tills kakan är gyllenbrun på ytan och har stannat något. Ta ut kakan och låt den svalna.
Vaniljgrädde: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna och lägg fröna eller vaniljpulvret i grädden, tillsätt sockret och vispa upp grädden.
Mörk fudgekolasås: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Rör om tills smöret smält, koka upp och sjud några minuter tills kolasåsen börjar tjockna. Rör om då och då i botten så att det inte bränns, men rör inte hela tiden. Tänk på att såsen tjocknar lite när den svalnat.
Servering: Pudra lite florsocker över kakan och servera med vaniljgrädde, fudgekolasås och persikoklyftor.
Recept från Mitt kök