Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
De här munkarna görs av en deg som inte är så söt som vanlig munkdeg eftersom de ska doppas i en blandning av mörk sirap och honung. Vill du ha sticky salty kan du strö lite flingsalt över munkarna efter att du doppat dem i sirapen. Degen jäser i cirka 2 timmar.
Munkar: Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vattnet och tillsätt oljan och saltet. Arbeta in lite av mjölet i taget. När degen känns smidig och släpper från kanterna är den färdig. Spara lite av mjölet till utbakning.
Sätt plastfilm över bunken och låt degen jäsa i rumstemperatur i 1 timme och sedan i kylen 1 timme. Vänd upp degen på ett bakbord. Använd lite mjöl om det behövs. Kavla ut degen tills den är 1 ½ centimeter tjock. Skär ut fyrkanter, cirka 8 × 8 centimeter, och tryck ut hål, cirka 3 centimeter i diameter, med en rund stans i mitten av munkarna. Låt munkarna vila under en handduk i 10 minuter.
Värm under tiden oljan till 160–170 grader.
Fritera munkarna gyllenbruna, ett par stycken åt gången. Vänd munkarna ett par gånger i oljan under tiden. Låt dem rinna av på ett fat med hushållspapper.
Sirapshonung: Blanda sirap och honung och värm tills det är lite mer än ljummet, cirka 50 grader.
Servering: Doppa munkarna i sirapshonungen precis före servering. Servera med vispad grädde, hackade nötter, kaksmulor, glass och några marshmallow.
Recept från Mitt kök