Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sticky doughnuts med karamellglass

De här munkarna görs av en deg som inte är så söt som vanlig munkdeg eftersom de ska doppas i en blandning av mörk sirap och honung. Vill du ha sticky salty kan du strö lite flingsalt över munkarna efter att du doppat dem i sirapen. Degen jäser i cirka 2 timmar.

Sticky doughnuts med karamellglass
Sticky doughnuts med karamellglass
Sticky doughnuts med karamellglass
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Munkar

  • 25 gjäst
  • 3,75 dlvatten- kallt
  • 3 mskolja
  • 0,5 tsksalt
  • 99,5 dlvetemjöl- special
  • 67 dlolja- ca, neutral till fritering, till exempel raps- eller majsolja

Sirapshonung

  • 1 dlsirap- mörk
  • 1 dlhonung- flytande

Tillbehör

  • 2 dlvispgrädde- vispad
  • 1 dlnötter- till exempel valnötter,jordnötter eller pekannötter,grovt hackade
  • 2oreo- cookies, smulade
  • karamellglass- eller tofféglass, gärna med pekannötter
  • marshmallows

Gör så här

  1. Munkar: Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vattnet och tillsätt oljan och saltet. Arbeta in lite av mjölet i taget. När degen känns smidig och släpper från kanterna är den färdig. Spara lite av mjölet till utbakning.

  2. Sätt plastfilm över bunken och låt degen jäsa i rumstemperatur i 1 timme och sedan i kylen 1 timme. Vänd upp degen på ett bakbord. Använd lite mjöl om det behövs. Kavla ut degen tills den är 1 ½ centimeter tjock. Skär ut fyrkanter, cirka 8 × 8 centimeter, och tryck ut hål, cirka 3 centimeter i diameter, med en rund stans i mitten av munkarna. Låt munkarna vila under en handduk i 10 minuter.

  3. Värm under tiden oljan till 160–170 grader.

  4. Fritera munkarna gyllenbruna, ett par stycken åt gången. Vänd munkarna ett par gånger i oljan under tiden. Låt dem rinna av på ett fat med hushållspapper.

  5. Sirapshonung: Blanda sirap och honung och värm tills det är lite mer än ljummet, cirka 50 grader.

  6. Servering: Doppa munkarna i sirapshonungen precis före servering. Servera med vispad grädde, hackade nötter, kaksmulor, glass och några marshmallow.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök