Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sticky buns med kola och jordnötter

Brytbullar på amerikanskt vis som blir härligt saftiga och kladdiga. Bullarna fylls med kanel, russin och jordnötssmör och toppas med kola.

Caroline Hofberg
Sticky buns med kola och jordnötter
Sticky buns med kola och jordnötter
Sticky buns med kola och jordnötter
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 50 gjäst för söta degar
  • 2 dlmjölk (3%)
  • 1 dlvispgrädde
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 1,5 dlrårörsocker
  • 1 mskkardemummakärnor- stötta
  • 0,5 tsksalt
  • 1ägg
  • 910 dlvetemjöl- (540 g - 600 g)

Fyllning

  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 150 gjordnötssmör
  • 1,5 dlfarinsocker
  • 1 mskkanel- mald
  • 1,5 dljordnötter- osaltade
  • 1,5 dlrussin

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • rårörsocker

Topping

  • 0,5 burkdulce de leche- (à 397 g)
  • jordnötter- osaltade
  • flingsalt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och grädde till 37°. Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt smöret, i klickar, socker, kardemumma, salt och ägg. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta kraftigt samman till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 1 tim. 

  2. Fyllning: Rör ihop smör, jordnötssmör, farinsocker och kanel. Grovhacka nötterna och blanda i nötter och russin i smeten.

  3. Kavla ut degen till en stor, tunn platta. Bred på fyllningen. Rulla ihop den till en rulle. Skär rullen i 20 tjocka skivor. Lägg bullarna med snittytan uppåt i en smord långpanna, 30 x 40 cm. Låt jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 200°.

  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rårörsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen tills de är genomgräddade och har fått fin färg i ca 30 min. Täck eventuellt med bakplåtspapper mot slutet av gräddningstiden om bullarna ser ut att bli för mörka. Låt bullarna svalna på galler.

  5. Topping: Värm dulce de leche sakta tills den blir flytande. Grovhacka nötterna och blanda med flingsalt. Ringla dulce de leche över bullarna och strö på nötter.

Vad tyckte du om receptet?