Recept från PM och vänner
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Stekta kantareller med surdegsbröd, kräftemulsion och marinerad pumpa är en avancerad förrätt. Den marinerade pumpan har en god syra som passar bra till kräftemulsionen. Smörstekta kantareller och knaprigt surdegsbröd blir alla rätt!
Pumpa: Skala pumpan och skär den i tunna skivor, gärna på mandolin. Skala och skiva vitlöken. Strö den över pumpan. Rosta fänkålsfröna i en torr, het stekpanna. Stöt dem till pulver i en mortel. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda fänkål, citronskal och saft, gräslök, olja, salt och peppar. Häll dressingen över pumpan och låt stå kallt ca 2 timmar.
Emulsion: Skala och hacka morot, palsternacka, lök och vitlök. Fräs i 1 msk olja. Tillsätt tomatpuré, kummin och dillfrön. Blanda i kräftskalen och fräs ytterligare ca 5 min. Häll över 4 dl olja och låt koka upp. Ta kastrullen åt sidan och låt stå under lock ca 1 timme. Sila oljan.
Vispa ihop äggulor, senap, vinäger, worcestersås och tabasco. Tillsätt kräftoljan i en fin stråle och vispa ihop till en fast majonnäs. Krydda med socker och salt.
Kantareller: Rensa kantarellerna. Skala och finhacka löken. Skär brödet i mindre bitar och stek det i 50 g smör tills det är gyllenbrunt och frasigt.
Stek kantarellerna i 25 g smör. Blanda i löken när svampen börjar få färg. Stek vidare ca 5 min. Blanda i persilja och krydda med salt och peppar.
Fördela pumpan på tallrikar. Lägg på svamp och bröd. Spritsa på kräftemulsion och garnera med körvel och mangoldskott.
Recept från PM och vänner