Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stekta äppelklyftor med havresmul och kanelgrädde

Stekta äppelklyftor med havresmul och kanelgrädde är en snabbvariant av äppelpaj – använd helst svenska äpplen.

Stekta äppelklyftor med havresmul och kanelgräddeStekta äppelklyftor med havresmul och kanelgräddeStekta äppelklyftor med havresmul och kanelgrädde
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2äpplen- helst svenska
  • 1 msksmör
  • 1 mskrårössocker
  • 0,5 dlmandelspån

Havresmul

  • 50 gsmör
  • 0,75 dlhavregryn
  • 0,75 dlvetemjöl
  • 3 msksolrosfrön
  • 3 mskrårössocker

Grädde

  • 1,5 dlvispgrädde
  • 1 tskkanel- mald

Gör så här

  1. Havresmul: Sätt ugnen på 200°. Bryn smöret i en kastrull. Rör i havregryn, mjöl, solrosfrön och socker. Smula ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper.

  2. Grädda smulorna mitt i ugnen ca 10 min. Rör om någon gång ­under tiden. Låt smulorna kallna.

  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör så att de får fin färg. Strö över sockret och låt det smälta. Blanda i mandelspånen.

  4. Grädde: Vispa grädden tillsammans med kanelen.

  5. Fördela äppelklyftorna i glas. Strö över havresmulorna. Toppa med grädde och servera.

Vad tyckte du om receptet?