Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stekt strömming med örtmos och pressgurka

Recept på stekt strömming med örtmos och pressgurka. Inlagd pressgurka till nystekt strömming är oslagbart gott.

Elisabeth Johansson
Stekt strömming med örtmos och pressgurka
Stekt strömming med örtmos och pressgurka
Stekt strömming med örtmos och pressgurka
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 500 gströmmingfiléer
  • 2 msksenap- svensk grov
  • 1 dlrågmjöl- grovt
  • 1 tsksalt
  • 1 msksmör

Örtmos

  • 800 gpotatis
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 0,5 dlörter- hackade t ex oregano, dill eller rosmarin

Pressgurka

  • 0,5gurka
  • 1 mskättiksprit- (12 %)
  • 2 mskströsocker
  • 3 mskvatten
  • 1 krmsalt

Garnering

  • örter- tex oregano, dill, rosmarin

Gör så här

  1. Örtmos: Skala potatisen och koka den mjuk i vatten i en kastrull. Låt potatisen rinna av men spara lite av kokvattnet. Pressa potatisen genom potatispress. Blanda med smör och späd med vattnet till lagom konsistens. Smaka av med salt och blanda i örterna.

  2. Skär gurkan i tunna skivor, gärna med osthyvel. Blanda ättiksprit, socker, vatten och salt. Lägg i gurkan.

  3. Klipp bort ryggfenan från strömmingen. Lägg ihop dem två och två med senap emellan. Vänd dem i rågmjölet smaksatt med salt.

  4. Stek strömmingen i smör i en stekpanna ca 2 min på varje sida.

  5. Servera den nystekta strömmingen med örtmos och gurka.

Vad tyckte du om receptet?