Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stekt strömming med hasselnötter

Servera strömmingen med ugnsrostade färskpotatis och jordärtskockor. Brynt smör med hasselnötter och gräddfil smakar gott till.

Stekt strömming med hasselnötter
Stekt strömming med hasselnötter
Stekt strömming med hasselnötter
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 16strömmingfiléer
  • 3 msksenap
  • 2 mskdill- hackad
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 2ägg
  • 2 dlströbröd
  • smör- till stekning

Ugnsrostade potatisar och jordärtskockor

  • 400 gfärskpotatisar- små (eller stora delade)
  • 400 gjordärtskockor
  • 23 mskolivolja- eller rapsolja
  • flingsalt

Brynt smör eller hasselnötter

  • 1 dlhasselnötter
  • 75 gsmör

Tillbehör

  • 2 dlgräddfil
  • 1citron- finrivet skal
  • bladpersilja

Gör så här

  1. Stekt inlagd strömming: Lägg upp hälften av strömmingarna på en plastskärbräda eller på ett fat med skinnsidan neråt. Spritsa eller bred på senap, strö över dill. Lägg på en strömming med skinnsidan uppåt på varje.

  2. Strö ut vetemjöl på ett fat.

  3. Vispa upp äggen med en gaffel i en djup tallrik.

  4. Strö ut ströbrödet på ett fat.

  5. Vänd flundrorna först i vetemjölet, sedan i äggvispet och sist i ströbrödet.

  6. Lägg smör i en stekpanna och stek strömmingsfiléerna gyllenbruna på båda sidorna.

  7. Ugnsrostade potatisar och jordärtskocka: Sätt ugnen på 225 grader.

  8. Tvätta potatisarna och jordärtskockorna. Dela jordärtskockorna på längden. Lägg potatisen och jordärtskockorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan och vänd runt.

  9. Sätt in plåten i mitten av ugnen och rosta potatisen och jordärtskockorna i 20–25 minuter. Vänd runt efter halva tiden.

  10. Ta ut plåten och strö över flingsalt.

  11. Brynt smör med hasselnötter: Hacka hasselnötterna grovt.

  12. Bryn smöret i en liten kastrull och lägg ner nötterna i smöret.

  13. Servering: Servera strömmingen med hasselnötssmöret ugnsrostad potatis och jordärtskockor samt gräddfil. Garnera med finrivet citronskal och persilja.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök