Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stekt saltsill med löksås

Servera den stekta saltsillen med en krämig löksås smaksatt med muskot och vitpeppar. Kokt potatis passar fint att äta till.

Stekt saltsill med löksås
Stekt saltsill med löksås
Stekt saltsill med löksås
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 4 storasaltsillfiléer- urvattnade
  • 1 dlvetemjöl
  • 1ägg
  • 1 dlströbröd
  • smör- till stekning

Löksås

  • 4gula lökar
  • 2 msksmör
  • 2 mskvetemjöl
  • 1 dlvispgrädde
  • 3 dlmjölk
  • 1 krmmuskotnöt- malen
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar- malen
  • smör- till stekning

Till garnering

  • dill

Tillbehör

  • potatis- kokt

Gör så här

  1. Salta ur saltsillfiléerna genom att skölja dem och sedan låta dem ligga i kallt vatten i cirka 1 dygn. Byt vatten 1-2 gånger under tiden.

  2. Lägg sillfiléerna på en skärbräda.

  3. Strö ut vetemjölet på en tallrik.

  4. Knäck ägget i en djup tallrik och vispa upp det med en gaffel.

  5. Strö ut ströbrödet på en separat tallrik.

  6. Vänd sillen först i vetemjöl, sedan i äggvispet och sist i ströbrödet.

  7. Stek sillen i smör på båda sidor tills den är gyllenbrun.

  8. Löksås: Skala och skiva löken i tunna ringar. Stek löken i smör på medelvärme tills den är gyllenbrun.

  9. Pudra över vetemjölet.

  10. Häll i grädden, rör om, häll på mjölken och sjud i ett par minuter.

  11. Tillsätt muskot och smaka av med salt och peppar.

  12. Servera sillen med kokt potatis, löksås och dill.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök