Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stekt och inlagd strömming med boqueronessmak

Stekt, inlagd strömming är en klassiker. Här får den sällskap av smakerna från den spanska boqueronesen med hetta, pigg citron, vitlök och persilja. Väldigt gott!

Stekt och inlagd strömming med boqueronessmakStekt och inlagd strömming med boqueronessmakStekt och inlagd strömming med boqueronessmak
Stekt inlagd strömming. Foto: David Back

Ingredienser

  • 500 gsillfiléer- eller strömming, färska
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 1 dlgrovt rågmjöl
  • 50 gsmör

Lag

  • 1 dläppelcidervinäger
  • 1 dlströsocker
  • 3 dlvatten
  • 1citron
  • 0,33röd chili- t ex spansk peppar
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 dlpersilja- grovhackad

Gör så här

  1. Lag: Koka upp vinäger, socker och vatten tills sockret lösts upp. Låt kallna.

  2. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär av det gula skalet och finstrimla det. Kärna ur och strimla chilin. Skala och krossa vitlöken. Blanda ner citronskal, chili, vitlök och persilja i lagen.

  3. Klipp bort ryggfenan från strömmingen och skär filéerna mitt i tu längs med ryggbenet så att det blir två små filéer av varje strömming. Krydda med salt och peppar. Vänd filéerna i mjöl och stek dem gyllene i smör i en stekpanna i ca 2 min på varje sida.

  4. Lägg den nystekta fisken i lagen. Låt stå i kylen i ett dygn innan servering.

Vad tyckte du om receptet?