Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stekt lax med indisk kokoscurry med pumpa och blomkål

Recept på stekt lax med indisk kokoscurry. Tamarindpasta tillsammans med ingefära ger laxen en härligt syrlig smak och passar perfekt till den krämiga kokossåsen.

Stekt lax med indisk kokoscurry med pumpa och blomkål
Stekt lax med indisk kokoscurry med pumpa och blomkål
Stekt lax med indisk kokoscurry med pumpa och blomkål
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 glaxfilé- färsk

Marinad

  • 40 gingefära- färsk
  • 2 msktamarindpasta
  • 1 msklime- pressad
  • 1 mskljust muscovadosocker
  • 0,5 mskrapsolja
  • 1 tskgurkmeja- mald
  • 1 tsksalt

Gryta

  • 1 bitpumpa- (ca 300 g)
  • 0,25blomkålshuvud- (300 g)
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyfta
  • 1 mskrapsolja
  • 1 burkkokosgrädde- (400 ml)
  • 3 dlvatten
  • 0,5 dlröda linser- torkade
  • 1,5 mskgaram masala- indian spices, Santa Maria
  • 0,5 tskchiliflakes
  • 2 tskgurkmeja- mald
  • 1grönsaksbuljongkapsel- Fond du Chef
  • 100 ggrönkål- strimlad

Tillbehör

  • naanbröd- mini

Garnering

  • koriander

Gör så här

  1. Skär laxen i portionsbitar.

  2. Marinad: Skala och riv ingefäran fint på rivjärn. Rör ihop ingefära, limesaft, tamarind, socker, olja, gurkmeja och salt. Blanda laxen med marinaden och låt stå ca 10 min.

  3. Gryta: Skala och skär pumpan i  små tärningar. Ansa och skär blomkålen i små buketter. Skala och hacka lök och vitlök.

  4. Fräs pumpa, lök och vitlök i olja i en medelvarm panna ca 2 min. Häll över koksgrädde och vatten och tillsätt linser, garam masala spice mix, chiliflakes, gurkmeja och grönsaksbuljong. Låt sjuda under lock ca 10 min. Rör om då och då.

  5. Lägg blomkålen i grytan och låt sjuda ca 10 min. Rör i grönkålen.

  6. Stek laxen ca 3 min på varje sida i  en stekpanna.

  7. Servera laxen med kokoscurry och naanbröd. Garnera med koriander.

Vad tyckte du om receptet?