Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stekt kyckling med karamelliserad majrova & puré

Örtkryddor och sherry ger god smak åt kycklingen.

Stekt kyckling med karamelliserad majrova & puré
Stekt kyckling med karamelliserad majrova & puré
Stekt kyckling med karamelliserad majrova & puré

Ingredienser

  • 1kyckling
  • tandpetare
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald
  • 5bladpersilja
  • 1 msksmör- rumsvarmt
  • 3 kvistartimjan- färska
  • 1vitlöksklyfta- grovhackad

Buljong

  • kycklingskrovet- i mindre bitar
  • 0,5 lvatten
  • 0,5 tsksalt

Sås

  • 2 msksherryvinäger
  • 2 dlkycklingbuljong- reducerad
  • 1 tskkinesisk soja
  • 1 mskströsocker
  • 1 msksmör- rumsvarmt

Karamelliserad majrova

  • 8majrovor- medelstora
  • 1 mskolivolja
  • 2 mskströsocker
  • 1 dlapelsinsaft
  • 1 tärninghönsbuljong
  • 2 dlvatten

Blomkålspuré

  • 200 gblomkålsbuketter
  • 2,5 dlstandardmjölk
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 krmvitpeppar

Potatisgalette

  • 10potatisar- små, fasta
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar

Tillbehör

  • 1hummerstjärt

Gör så här

  1. Bena ur bröst- och lårkött på kycklingen. Behåll skinnet på bröstköttet. Forma lårköttet till rullar. Fäst med tandpetare. Salta och peppra runt om. Placera några persiljeblad innanför skinnet på bröstbitarna.

  2. Dela skrovet i mindre bitar. Koka det i lättsaltat vatten ca 30 minuter under lock. Låt svalna. Sila spadet. Kyl och avlägsna fettet på ytan. Reducera (koka ihop) tills ca 2 dl återstår.

  3. Sätt ugnen på 125°. Smält 1 msk smör tillsammans med vitlök och timjan i en stekpanna. Stek kycklingen på medelgod värme 3 minuter på var sida. Ta upp bröstbitarna men låt lårköttet steka ytterligare 5 minuter på svag värme. Efterstek i mitten av ugnen ca 10 minuter.

  4. Sås: Deglacera (vispa ur) pannan med sherryvinäger, soja och den reducerade kycklingbuljongen.

  5. Smält strösockret i en liten kastrull tills det blir gyllenbrunt. Sila över buljongen. Sjud och rör tills sockret löst sig. Vispa i smöret före servering.

  6. Majrovor: Ansa och skölj majrovorna. Skala och dela om de är lite större. Häll olivoljan i en kastrull. Smält sockret i oljan. Stek majrovorna i oljan tills de fått en gyllenbrun färg, ca 3 minuter.

  7. Tillsätt apelsinsaft och buljongtärning och vatten. Låt sjuda under lock tills majrovorna är mjuka. Det tar ca 15 minuter. Ställ åt sidan. Värm före servering.

  8. Blomkålspuré: Lägg blomkålsbuketterna i en kastrull. Häll på mjölken och koka dem mjuka. Häll av, men spara mjölken. Mixa blomkålen till en slät puré. Späd eventuellt med lite kokt mjölk. Smaka av med salt och peppar. Servera med potatisgalette. Potatisgalette

  9. Skala potatisen och skiva dem tunt med mandolin eller vass kniv.

  10. Smält smöret i en stekpanna och lägg skivorna i ett solfjädersmönster som på bilden, det som kallas galetter. Stek 3-4 minuter på var sida tills potatisen är gyllenbrun och krispig. Eller råstekpotatisen. Vänd då och då. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan. Värm potatisen i ugnen tillsammans med kycklingen precis före servering.

Vad tyckte du om receptet?