Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stekt inlagd strömming

Stekt inlagd strömming passar fint som pålägg på knäckebröd. Det är också gott att servera till kokt färskpotatis och skarpsås.

Stekt inlagd strömming
Stekt inlagd strömming
Stekt inlagd strömming
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 16strömmingfiléer
  • 3 msksenap
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 12ägg
  • 2 dlströbröd
  • smör- till stekning

Ättikslag

  • 1 dlättiksprit
  • 2 dlströsocker
  • 3 dlvatten
  • 1morot
  • 1rödlök- eller 10 centimeter purjolök
  • 2lagerblad
  • 5kryddpepparkorn- eller vitpeppar

Gör så här

  1. Stekt inlagd strömming: Lägg upp hälften av strömmingarna på en plast- skärbräda eller på ett fat med skinnsidan neråt.

  2. Spritsa eller bred på senap.

  3. Lägg på en strömming med skinnsidan uppåt på varje.

  4. Strö ut vetemjölet på ett fat.

  5. Vispa upp äggen med en gaffel i en djup tallrik.

  6. Strö ut ströbrödet på ett fat.

  7. Vänd strömmings filéer först i vetemjölet, sedan i äggvispet och sist i ströbrödet.

  8. Lägg smör i stekpannan och stek strömmingsfiléerna gyllenbruna på båda sidorna. Låt strömmingen svalna helt.

  9. Ättikslag: Rör ihop ättiksprit, strösocker och vatten. Rör tills allt strösocker lösts upp.

  10. Skala och skiva moroten.

  11. Skala och skiva rödlöken eller purjolöken.

  12. Varva strömming och grönsakerna i en skål och häll på lagen. Lägg i lagerbladen och kryddorna.

  13. Sätt in i kylen. Låt strömmingen ligga i lagen och dra i minst ett par timmar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök