Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stekt inlagd strömming med fänkål

Stekt inlagd strömming med fänkål är en klassiskt inlagd strömming som får en modern touch med fänkål.

Stekt inlagd strömming med fänkål
Stekt inlagd strömming med fänkål
Stekt inlagd strömming med fänkål
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 20strömmingfiléer
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 dlströbröd
  • 2 msksmör
  • 3 dlvatten
  • 2 dlströsocker
  • 1 dlättiksprit- (12 %)
  • 0,5fänkålsstånd
  • 1morot- liten
  • 1gul lök- liten
  • 1 mskfänkålsfrön
  • 5kryddpepparkorn
  • 5lagerblad

Gör så här

  1. Klipp bort ryggfenan på strömmingen. Lägg filéerna på en skärbräda med köttsidan uppåt och strö över salt och peppar. Lägg ihop strömmingsfiléerna två och två med skinnsidan utåt. Vänd dem i ströbrödet. Stek strömmingen i smör ca 2 min på varje sida.

  2. Koka upp vatten, socker och ­ättika och låt kallna.

  3. Ansa och finstrimla fänkålen. Skala och strimla morot och lök.

  4. Rosta fänkålsfröna i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. Blanda ner fänkålsfrön, krydd­peppar och lagerblad i lagen.

  5. Halvera strömmingen och varva den med grönsaker i en burk. Häll över lagen och låt stå och dra i kylen ca 24 timmar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Fredrik Björlin