Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Runt våra svenska kuster finns flera slags
plattfiskar. De är alla ganska lika varandra och har olika namn mest beroende på var de fiskas. Det är till exempel rödspätta, sandskädda och skrubbskädda och deras familjenamn är Flundra. På de här bilderna är det små rödspättor från svenska västkusten. Flundror blir inte så särskilt stora, ca 20-30 cm långa i genomsnitt, och gör sig bäst helstekta. Då måste de flås helst både på den mörka ovansidan och den vita undersidan. Det är ganska lätt att flå en flundra. Du behöver bara en vass kniv för att lossa skinnet i kanten. Klipp inte bort huvudet förrän skinnet dragits av eftersom det är bra att hålla emot med.
Flådda och rensade flundror går snabbt att steka och tillbehören här är också snabba, med inspiration från Italien.
Skölj och torka av fiskarna. Rensa dem om det inte är gjort redan och dra av skinnet genom att först snitta längs med kanterna. Lossa försiktigt med en vass kniv utmed insidan på skinnet runt om.
Dra bort skinnet. Gör eventuellt detsamma med skinnet på undersidan.
Klipp bort fenor och huvud.
Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra fiskarna. Vänd dem i vetemjöl och stek dem ca 1 minut på varje sida i en stekpanna med olivolja. Lägg över dem i en ugnssäker form och stek dem färdigt mitt i ugnen ca 10 minuter.
Skölj ur stekpannan. Skiva vitlök tunt, finhacka löken och skär tunna strimlor av citronskal. Hetta upp olja i stekpannan och fräs vitlök, lök och citronskal ca 1 minut utan att löken tar färg. Häll på vin och låt koka tills hälften återstår. Blanda ner oliver, salvia och delade tomater och låt det bli varmt ca 1/2 minut.
Servera fisken på tallrik och skeda över olivsky.