Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stekt fläsk med rotmos

Stekt fläsk med rotmos är riktig husmanskost. Det mesta av fettet från fläsket smälter ut i långpannan. Lite av det får smaksätta rotmoset.

Stekt fläsk med rotmosStekt fläsk med rotmosStekt fläsk med rotmos
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 480 gstekfläsk- rimmat

Rotmos

  • 600 gkålrot
  • 400 gpotatis- mjölig
  • 200 grotselleri
  • 2 mskfett- smält från fläsket
  • salt

Tillbehör

  • 1 dllingonsylt
  • 25 gsallad- per person

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg ut fläskskivorna bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Stek mitt i ugnen ca 20 min, tills fläsket fått färg och blivit lite knaprigt. Vänd gärna skivorna efter halva tiden så blir de jämnare stekta. Spara fettet till moset.

  2. Rotmos: Skala och skär kålrot och rotselleri i ca 2 cm stora bitar. Skala och halvera potatisen. Koka rotfrukterna i lättsaltat vatten under lock tills de mjuknat, ca 15 min. Häll inte bort allt kokvatten utan spara en del. Mosa rotfrukterna med en stöt och tillsätt 1 dl kokvatten, smält fett från fläsket och 1 tsk salt. Vispa upp moset så att det blir lite luftigt.

  3. Servera med knaperstekt fläsk, lingonsylt och sallad.

Vad tyckte du om receptet?