Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Stekt äpple och pilgrimsmussla med brynt blomkål och kantareller är en höstlig förrätt. Vinbären ger vinägretten en hög syra. Även lingon passar bra i dressingen.
Plocka små buketter av blomkålen. Ansa kantarellerna. Skär fyra skivor av äpplet, ca 1/2 cm tjocka, och ta bort eventuella kärnor. Krydda pilgrimsmusslorna med 2 krm salt.
Lägg smöret i en kastrull och låt koka tills det är lätt brynt och börjar dofta nötigt. Häll i vinägern och ta kastrullen från plattan.
Bryn kantarellerna i 1 msk olja tills de fått fin färg. Tillsätt blomkålen och stek vidare tills den har fått en lätt rostad färg men fortfarande är lite al dente. Krydda med 1/2 tsk salt.
Bryn äppelskivorna i 1 msk olja tills de fått fin färg. Krydda med 1 krm salt.
Stek pilgrimsmusslorna i 1 msk olja ca 30 sekunder på varje sida, tills de fått fin färg.
Värm smörvinägretten och lägg i vinbären.
Lägg upp kantareller och blomkål på tallrikar. Lägg på äppelskivor och musslor. Ringla över den varma vinägretten. Klipp över smörgåskrasse och servera.