Enkelt recept på ankbröst. Färska ankbröst är delikatess som numera finns i många välsorterade matbutiker. För att verkligen komma till sin rätt ska ankbrösten gärna serveras i sällskap med lite sötma och syra, som här med en ljuvlig fikonsky.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2ankbröst- tinade (ca 800 g)
1 tsksalt
2 krmsvartpeppar- nymald
1 msksmör
1 mskrapsolja
Skysås
1 dlvit balsamicovinäger
4soltorkade fikon- hackade
3 mskströsocker
2 dlvatten
2 mskkycklingfond- konc
2 msksmör
salt- svartpeppar
2soltorkade fikon- tärnade
Gör så här
Sätt ugnen på 125 grader. Ruta skinnsidan på ankbrösten med en vass kniv. Salta och peppra.
Bryn ankbrösten på båda sidor, först med fettsidan nedåt i smör och rapsolja i en het stekpanna, cirka 3 minuter per sida. Lägg över dem i en ugnssäker form.
Stick in en digital köttermometer i det ena ankbröstet. Sätt in formen i nedre delen av ugnen och stek tills innertemperaturen är 67-68 grader, cirka 45 minuter. Täck med folie och låt vila 15 minuter.
Lägg vinäger och fikon till såsen i en skål. Täck över med plast och låt stå ett par timmar eller över natten. Gör sedan skysåsen när ankbrösten står i ugnen.
Lägg över de blötlagda fikonen i en kastrull. Tillsätt strösocker, vatten och kycklingfond.
Koka såsen simmig på medelvärme, cirka 15 minuter. Sila såsen genom en grovmaskig sil. Häll tillbaka i kastrullen.
Vispa i smöret och smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt två tärnade fikon i såsen.
OBS! Det är viktigt att ankbröstet får en slutlig innertemperatur på 70 grader, gärna 72 grader, för att undvika bakterier som campylobakter och salmonella.