Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ankbröst med fikonsky - recept

Enkelt recept på ankbröst. Färska ankbröst är delikatess som numera finns i många välsorterade matbutiker. För att verkligen komma till sin rätt ska ankbrösten gärna serveras i sällskap med lite sötma och syra, som här med en ljuvlig fikonsky. 

Ankbröst med fikonsky - recept
Ankbröst med fikonsky - recept
Ankbröst med fikonsky - recept
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 2ankbröst- tinade (ca 800 g)
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 msksmör
  • 1 mskrapsolja

Skysås

  • 1 dlvit balsamicovinäger
  • 4soltorkade fikon- hackade
  • 3 mskströsocker
  • 2 dlvatten
  • 2 mskkycklingfond- konc
  • 2 msksmör
  • salt- svartpeppar
  • 2soltorkade fikon- tärnade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Ruta skinnsidan på ankbrösten med en vass kniv. Salta och peppra.

  2. Bryn ankbrösten på båda sidor, först med fettsidan nedåt i smör och rapsolja i en het stekpanna, cirka 3 minuter per sida. Lägg över dem i en ugnssäker form.

  3. Stick in en digital köttermometer i det ena ankbröstet. Sätt in formen i nedre delen av ugnen och stek tills innertemperaturen är 67-68 grader, cirka 45 minuter. Täck med folie och låt vila 15 minuter.

  4. Lägg vinäger och fikon till såsen i en skål. Täck över med plast och låt stå ett par timmar eller över natten. Gör sedan skysåsen när ankbrösten står i ugnen.

  5. Lägg över de blötlagda fikonen i en kastrull. Tillsätt strösocker, vatten och kycklingfond.

  6. Koka såsen simmig på medelvärme, cirka 15 minuter. Sila såsen genom en grovmaskig sil. Häll tillbaka i kastrullen.

  7. Vispa i smöret och smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt två tärnade fikon i såsen.

Vad tyckte du om receptet?

Föredrar du annat än fikon hittar du recept på sås här

Servera med en krämig potatisgratäng eller pommes anna

Läs också: Bästa recepten till nyårsmiddagen - från snittar till varmrätt och dessert

OBS! Det är viktigt att ankbröstet får en slutlig innertemperatur på 70 grader, gärna 72 grader, för att undvika bakterier som campylobakter och salmonella.

Recept från Mitt kök