Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stekt ankbröst med apelsinsås och ugnsstekt potatis

Recept på stekt ankbröst med kryddig apelsinsås och ugnsstekt potatis. En portvinssås smaksatt med apelsin och stjärnanis passar perfekt till anka.

Ankbröst säljs för det mesta fryst och finns i två storlekar, här har vi använt den mindre som är i portionsstorlek. Köper man de ­större räcker det med två ankbröst till fyra. En hel del fett finns på brösten, men fettet ­smälter ut när de steks och bildar en härligt krispig yta. Det är viktigt att inte täcka över stekpannan eller formen för att behålla ­krispigheten.

Stekt ankbröst med apelsinsås och ugnsstekt potatis
Stekt ankbröst med apelsinsås och ugnsstekt potatis
Stekt ankbröst med apelsinsås och ugnsstekt potatis
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600700 gankbröst
  • 1 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Sås

  • 2schalottenlökar
  • 0,5apelsin
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 2stjärnanis
  • 1lagerblad
  • 10svartpepparkorn
  • 1,5 dlrött portvin
  • 1 dlvatten
  • 2 mskkonc apelsinjuice
  • 2 mskkonc kalvfond
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)

Potatis

  • 800 gmandelpotatis
  • 1 dlparmesanost- riven eller annan vällagrad ost
  • 0,5 tsksalt

Tillbehör

  • 1apelsin
  • grönkål

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Snitta ett rutmönster i skinnet på ankbrösten och salta och peppra dem.

  2. Sås: Skala och skiva schalottenlöken. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Skala av det yttersta skalet med en potatisskalare. Skär skalet i tunna strimlor.

  3. Stek löken i 1 msk smör och lägg ner apelsinskal och kryddor. Häll på portvin och vatten och tillsätt apelsinjuice och fond. Sjud såsen ca 15 min. Sila bort kryddorna. Red av med majsstärkelse utrört i 2 msk vatten.

  4. Potatis: Skölj potatisen och skär dem i halvor. Blanda dem med ost och salt på en smord plåt eller en plåt täckt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills potatisen är mjuk och osten har fått färg.

  5. Lägg ankbrösten med skinnsidan nedåt i en kall stekpanna och sätt på högsta värmen. Stek dem ca 6 min. Vänd och stek på köttsidan 2–3 min.

  6. Lägg ankbrösten med skinnsidan uppåt i en ugnssäker form, om du inte har en stekpanna som tål ugnsvärme. Tillaga mitt i ugnen 8–10 min till 65° Innertemperatur. Låt ankbrösten vila ca 10 min innan de serveras.

  7. Tillbehör: Skala och skär ut hinnfria klyftor ur apelsinen. Förväll grönkålen i kokande lättsaltat vatten ca 1 minut. Låt grönkålen rinna av väl. Stek apelsinklyftor och grönkål i lite av fettet från ankbrösten.

  8. Vispa ner 1 msk smör i såsen och servera den till anka och tillbehör.

Vad tyckte du om receptet?

God förrätt till fredagsmaten