Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stekt abborrfilé med ljummen potatissallad

Stekt abborrfilé med ljummen potatissallad har smaker från gubbröra: ansjovis, lök och ägg.

Stekt abborrfilé med ljummen potatissalladStekt abborrfilé med ljummen potatissalladStekt abborrfilé med ljummen potatissallad
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 gabborrfiléer
  • 1 dlvetemjöl
  • 1 tsksalt- + 1 tsk
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 2ägg
  • 2 dlströbröd
  • 75 gsmör

Potatissallad

  • 600 gfärskpotatis
  • 2ägg
  • 100 gsockerärter
  • 10rädisor
  • 1rödlök- liten
  • 1 burkanjovis- (55 g)
  • 0,5 dlrapsolja
  • 1 msksenap
  • 1 mskcitron- pressad
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Sås

  • 2 dlcrème fraiche- lätt
  • 2 mskdill
  • 1 mskcitron- pressad
  • 1 tskcitronskal- rivet
  • 2 krmsalt

Garnering

  • dill

Gör så här

  1. Blanda mjölet med 1 tsk salt och peppar. Vispa upp ägget i en tallrik och lägg ströbrödet på en tredje tallrik. Krydda ströbrödet med 1 tsk salt.

  2. Byxa abborren om den inte redan är gjort: Skär bort benen genom att skära längs med på båda sidor. Vänd filéerna först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödet. Lägg fisken på en skärbräda och låt stå ca 15 min, så att paneringen torkar till.

  3. Sallad: Skrubba och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, gärna med några dillstjälkar i vattnet. Låt rinna och ånga av. Lägg äggen i kallt vatten. Låt koka upp och sjud ca 7 min. Spola äggen i kallt vatten, skala och grovhacka dem.

  4. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten ca 1 minut. Spola av med kallt vatten och låt rinna av. Ansa och skiva rädisorna. Skala och strimla löken. Låt ansjovisen rinna av men spara spadet. Grovhacka ansjovisen.

  5. Vispa ihop 2 msk ansjovisspad med olja, senap och citronsaft. Krydda med salt och peppar.

  6. Skär potatisen i bitar eller skivor. Varva potatis, ägg, sockerärter, rädisor, lök och ansjovis på ett fat. Ringla över dressingen.

  7. Sås: Blanda crème fraichen med dill, citronsaft och citronskal. Krydda med salt och peppar.

  8. Stek abborren i smör på hög värme ca 2 min på varje sida. Servera den genast med sallad och sås. Garnera med dillkvistar.

Vad tyckte du om receptet?