Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stekt abborrfilé med ärter, pepparrotssmör och snabbgravad äggula

Stekt abborrfilé med ärter, pepparrotssmör och snabbgravad äggula är en festlig smårätt. Lägg gärna de gravade ägggulorna i frysen ca 30 min innan de ska användas, då blir det enklare att finriva dem.

Stekt abborrfilé med ärter, pepparrotssmör och snabbgravad äggula
Stekt abborrfilé med ärter, pepparrotssmör och snabbgravad äggula
Stekt abborrfilé med ärter, pepparrotssmör och snabbgravad äggula
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 8abborrfiléer- (byxade, à 75 g)
  • 1 dlvetemjöl
  • 1 tsksalt
  • 50 gsmör

Gravad äggula

  • 4äggulor
  • 1 lvatten
  • 1 tskättiksprit- (12 %)
  • 0,5 tsksalt- + 1 tsk
  • 2 tskströsocker

Brynt pepparrotssmör

  • 50 gsmör
  • 3 mskpepparrot- färskriven
  • 1 tskvatten

Ärter

  • 250 ggröna ärter
  • 0,5 dlcrème fraiche
  • 1 krmsalt

Tillbehör

  • 8salladsblad- gröna, t ex krispsallad

Garnering

  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Snabbgravad äggula: Koka upp vatten, ättika och 1/2 tsk salt. Låt äggulorna försiktigt glida ner i vattnet och sjud ca 6 min. Ta upp och låt äggulorna rinna av på hushållspapper.

  2. Pilla försiktigt bort eventuell äggvita från äggulorna så att de bli helt gula. Blanda 1 tsk salt och socker. Strö hälften av blandningen i en liten form. Lägg i äggulorna och strö över resten av salt- och sockerblandningen. Låt stå i kylen ca 5 timmar. Vänd äggulorna efter halva tiden.

  3. Brynt pepparrotssmör: Bryn smöret tills det fått fin färg och luktar nötigt. Häll över det i en liten skål och blanda i pepparroten. Låt stå i kylen ca 1 timme.

  4. Häll vattnet i smöret och vispa det kraftigt med elvisp tills det ljusnar och blir luftigt. Låt stå i rumstemperatur tills servering.

  5. Ärter: Koka ärterna i lättsaltat vatten enligt anvisning på för-packningen. Spola av med kallt vatten och låt rinna av. Mosa ärterna med en gaffel. Blanda i crème fraiche och krydda med salt.

  6. Blanda mjöl och salt. Vänd abborrfiléerna i mjölet och låt dem ligga och torka på skärbrädan ca 10 min.

  7. Stek abborrfiléerna i smör ca 2 min på varje sida. Riv äggulorna.

  8. Fördela ärterna i salladsbladen. Lägg på abborrfiléerna. Klicka på pepparrotssmör och strö över äggula. Garnera med vattenkrasse och servera genast.

Vad tyckte du om receptet?