Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nötstek av fransyska med rotfrukter och sherrysås

En saftig och god nötstek på fransyska som tillagas på låg temperatur i ugnen under lång tid. Njut av den som en underbart god söndagsmiddag med rotfrukter och en krämig sherrysås med grädde.

Nötstek av fransyska med rotfrukter och sherrysås
Nötstek av fransyska med rotfrukter och sherrysås
Nötstek av fransyska med rotfrukter och sherrysås
Foto: Olof Abrahamsson

Ingredienser

  • 1 kgfransyska- eller innanlår av nöt
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmpeppar
  • 1 msksmör- eller margarin
  • 2 stmorötter
  • 1 strotselleri
  • 1 stgul lök
  • 3 dlvatten
  • 1 dlvispgrädde
  • 0,5 dlsherry
  • 2 mskkalvfond
  • 12 mskMaizenaredning
  • 1 tsksirap

Gör så här

  1. Krydda köttet runtom och bryn väl i smör. Lägg i en form. Skala morötter, selleri och lök och skär i bitar.

  2. Lägg runt om köttet och häll på vattnet. Sätt i en stektermometer och tillaga i ugn, 125 grader. Ös med skyn då och då.

  3. När temperaturen är 65 grader, är köttet rosa, vid 75 grader är det genomstekt. Det tar cirka 1 1/2 timme. Låt köttet vila i 10 minuter.

  4. Häll skyn i en kastrull och koka upp tillsammans med grädde, sherry och fond. Red av och koka i 3 minuter.

  5. Smaka av med salt, peppar och sirap. Skiva köttet och servera.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

 

Recept från Mitt kök