Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Dessa franska luftiga ”puffar” görs på samma pâte à choux-deg som till exempel éclairer. Skillnaden är att dessa spritsas till bollar och toppas med pärlsocker.
Lägg smör, strösocker och vatten i en kastrull och värm upp det till första bubblan. Ta bort kastrullen från värmen och rör snabbt ner vetemjöl med en träsked och blanda kraftigt tills smeten går ihop. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och rör kraftigt i ytterligare ca 2 min på medelvärme.
Ta kastrullen från värmen och häll smeten i en bunke. Vispa med elvisp tills den har svalnat något.
Vispa ihop äggen med äggvitan. Vispa ner lite av äggen i smeten.
När det har blandats in helt tillsätter du lite till. Fortsätt tills du får en glansig men fortfarande ganska fast smet. Ev kan det bli lite ägg kvar. Smeten ska kunna spritsas utan att den flyter ut. Vispa i ytterligare någon minut.
Sätt ugnen på 200 grader. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut små bollar med ca 5 cm mellanrum på en plåt täckt med bakplåtspapper. Släta till bollarna något med blöta fingrar.
Blanda ägg och vatten och pensla bollarna med det. Strö över generöst med pärlsocker.
Grädda puffarna mitt i ugnen i 10 min. Sänk ugnsvärmen till 175 grader och grädda i ytterligare 15–20 min tills bakelserna är gyllenbruna. Låt dem svalna på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna.