Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spetskåldolmar med lammfärs och varm tomatsalsa

Det är kul att leka med smakerna och göra nya versioner av älskade klassiker. Vi bjuder på grymt goda kåldolmar med spetskål, lammfärs, couscous och en varm tomatsalsa.

Spetskåldolmar med lammfärs och varm tomatsalsa
Spetskåldolmar med lammfärs och varm tomatsalsa
Spetskåldolmar med lammfärs och varm tomatsalsa
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 2spetskålshuvuden
  • 1 dlcouscous- stor
  • 2 dlkycklingbuljong- (konc fond + vatten)
  • 1gul lök
  • 50 gshiitake- svamp
  • 1 msksmör
  • 1ägg
  • 300 glammfärs
  • 1 tsksoja
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar
  • 1 tsktimjan

Pensla med

  • 1 msksmör- smält
  • 1 tsksirap
  • 0,5 tsksoja

Salsa

  • 1vitlöksklyfta
  • 2 mskolivolja
  • 400 gromanticatomater
  • 2paprikor- grillade inlagda
  • 1 dlsvarta oliver- urkärnade
  • 2 tskkrossade tomater
  • 1 tskråsocker
  • salt- svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort rotstocken på kålhuvudet. Lossa bladen, ett efter ett och koka i lättsaltat vatten, cirka 3 minuter. Låt rinna av på handduk. Skär den grova mittersta bladnerven lite tunnare med en skalkniv.

  2. Lägg couscousgrynen i en skål och slå över buljongen. Rör om och låt svälla och sedan svalna. Skala och hacka löken. Hacka svampen. Fräs svamp och lök i smör i en stekpanna, cirka 3 minuter.

  3. Blanda couscousen med lök, svamp, lammfärs, ägg, soja, salt, peppar och timjan till en jämn köttfärssmet.

  4. Lägg en sked fyllning på varje kålblad och vik den grova sidan av bladen över färsen. Vik in sidorna och rulla ihop till paket. Lägg kåldolmarna med skarven nedåt i en smord ugnssäker form.

  5. Blanda smält smör, sirap och soja i en skål. Pensla med blandningen och stek kåldolmarna i mitten av ugnen, cirka 30 minuter. Pensla ytterligare en gång under stekningen med skyn i formen.

  6. Skala och hacka vitlöken. Dela tomaterna, tärna paprikorna, hacka oliverna. Fräs vitlök i olivolja i en stekpanna. Tillsätt tomater, paprika och oliver. Smaka av med vinäger, socker, salt och peppar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök