Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spenatvåfflor med kallrökt lax och picklad rödlök

Spenatvåfflor med lax och rödlök är enkelt att göra och passar som både tilltugg och hel rätt. Om man vill ha det som tilltugg kan man dela upp våfflorna i små hjärtan.

Spenatvåfflor med kallrökt lax och picklad rödlök
Spenatvåfflor med kallrökt lax och picklad rödlök
Spenatvåfflor med kallrökt lax och picklad rödlök

Ingredienser

  • 150 gspenat- färsk
  • 3 dlvatten
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 0,5 tsksalt
  • 4 dlvispgrädde

Picklad rödlök

  • 1rödlök
  • 0,5 dlättiksprit- (12 %)
  • 1 dlströsocker
  • 1,5 dlvatten

Tillbehör

  • 300 glax- kallrökt, i tunna skivor
  • 2 dlsmetana- eller 2 dl vispad crème fraiche
  • dill- eller färska spenatblad
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Picklad lök: Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt lagen svalna. Skala och skiva löken tunt på mandolin. Lägg lökskivorna i lagen. Låt kallna.

  2. Vispa ihop vatten, mjöl och salt i en skål. Tillsätt grädden och vispa till en jämn smet. Låt smeten stå övertäckt i kylen och svälla 10–15 min.

  3. Förväll spenaten i kokande lättsaltat vatten ca 1 minut. Spola hastigt av med kallt vatten och pressa ut det mesta av vätskan. Finhacka spenaten eller mixa den med mixerstav. Blanda ner i våffelsmeten.

  4. Pensla eventuellt våffeljärnet med smör och grädda våfflor av smeten i omgångar tills de är gyllenbruna.

  5. Toppa våfflorna med lax, picklad rödlök och smetana. Garnera med dill eller färska spenatblad och citronklyftor.

Vad tyckte du om receptet?