Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spenatsoppa med pocherat ägg & bacon

Spenatsoppa med pocherat ägg & bacon
Spenatsoppa med pocherat ägg & bacon
Spenatsoppa med pocherat ägg & bacon
THOMAS CARLéN

Ingredienser

  • 1gul lök
  • 0,5 dlrotselleri
  • 400 gspenat- färsk
  • 2 msksmör
  • 2 mskvetemjöl
  • 9 dlvatten
  • 0,5 dlgrönsaksfond- eller kycklingfond
  • 1 dlgrädde
  • salt- peppar
  • körvel- eller timjan

Servera med

  • 4ägg
  • 2 tskättiksprit- till 1 liter vatten
  • 1 tsksalt- till 1 liter vatten
  • 1 pktbacon- 120-140 g

Gör så här

  1. Skölj. Skala och hacka lök och rotselleri i fina tärningar. Skölj spenaten noga med kallt vatten i ett durkslag.

  2. Hacka. Förväll spenaten med kokande vatten som hälls över spenaten i durkslaget. Kyl ner med kallt vatten och krama ur vattnet. Hacka spenaten fint.

  3. Fräs och koka. Fräs lök och rotselleri i smör i en gryta tills löken blir blank. Tillsätt vetemjölet och rör om till en redning. Späd med kokande vatten, grönsaksfond och grädde under omrörning. Låt soppan koka 5 minuter. Tillsätt hackad spenat. Smaksätt med salt, peppar och körvel eller timjan.

  4. Sjud äggen. Koka upp vatten, salt och ättiksprit i en låg vid kastrull. Knäck äggen, ett och ett i en kopp, och häll försiktigt ner i det sjudande vattnet. Låt äggen sjuda, cirka 4 minuter.

  5. Putsa kanterna. Ta upp dem med hålslev och lägg i en form med varmt vatten. Putsa kanterna på äggen med ett mått. Servera äggen i soppan.

  6. Mortla. Strimla baconet, stek det knaprigt i en het stekpanna och låt rinna av på hushållspapper. Stöt baconet till strössel i en mortel och strö över soppan.

  7. Krispigt. Varm och mättande spenatsoppa med helpocherade ägg och baconströssel. Foto THOMAS CARLÉN

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök