Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spenatpaj

Dragonkryddad spenatpaj passar bra på lunchbordet och godast är den när den är ljummen. Är den gjord i förväg är det bäst att värma den i 150° ca 15 min före servering.

Spenatpaj
Spenatpaj
Spenatpaj
Foto: Susanne Almers

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 3 dlvetemjöl
  • 12 mskvatten- kallt
  • 1bacon- (140 g)
  • 1lök- gul
  • 200 gbabyspenat
  • 1 mskdragon- finhackad färsk
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 150 gvästerbottensost- grovriven
  • 3ägg
  • 3 dlmjölk

Gör så här

  1. Blanda smör, mjöl och vatten till en deg i matberedaren. Tryck ut degen i ett jämnt lager på bottnen och upp på kanterna i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga några hål med gaffel och ställ formen i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Skär eller klipp baconet i småbitar och stek det på strax över medelvärme ca 3 min. Skala och finhacka löken. Blanda ner lök och stek ytterligare ca 2 min. Blanda ner spenat och stek ca 1 minut. Krydda med dragon och peppar.

  3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  4. Varva ost med spenatblandningen i den förgräddade pajen. Spara ca 1 dl ost.

  5. Vispa samman ägg och mjölk och häll i formen. Strö riven ost på toppen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera pajen ljummen.

  6. Tips! Pajen kan serveras både som måltid eller som vickning när du har gäster. Jättegod till kräftskivan och är ett bra komplement till västerbottenpajen. Läs också: Så lyckas du med grundreceptet på pajdeg

Vad tyckte du om receptet?