Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spenatpaj - recept på god matpaj med spenat och purjolök

Recept på spenat- och purjolökspaj. En härlig paj med mycket grönt som blir extra matig med linser. Krispigt pajskal av filodeg fylld med bland annat spenat, purjolök, blekselleri, linser, keso och äggstanning. Matig god paj!

Spenatpaj - recept på god matpaj med spenat och purjolök
Spenatpaj - recept på god matpaj med spenat och purjolök
Spenatpaj - recept på god matpaj med spenat och purjolök
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 rullefilodeg- kyld, 250 g
  • 0,5 dlrapsolja

Fyllning

  • 1purjolök
  • 3 stjälkarblekselleri
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 mskrapsolja
  • 0,51röd chili
  • 150 gspenat- färsk
  • 1 tetralinser- kokta, 230 g avrunna linser
  • 1 msktimjan- hackad färsk
  • 250 gkeso
  • salt- peppar
  • 2 dlost- riven

Äggstanning

  • 4ägg
  • 2 dlmatlagningsgrädde
  • 1 dlcrème fraiche
  • salt- peppar

Till garnering

  • ärtskott
  • rädisor

Gör så här

  1. Veckla ut filodegen på arbetsbänken. Lägg kortsida mot långsida och markera så att det blir kvadrater av filodegsarken. Klipp arken vid markeringen. Pensla arken ett och ett med rapsolja och lägg i en bakform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Lägg arken omlott, så att kanten blir täckt med filodeg. Klipp bort överhäng av filodeg. Sätt ugnen på 180 grader.

  2. Snitta och skölj purjolöken och skär den i skivor. Skär selleristjälkarna i skivor. Skala och hacka vitlöksklyftan.

  3. Fräs grönsakerna i en stekpanna med rapsolja tills de mjuknar något. Kärna ur och finhacka chilin och blanda ner i stekpannan tillsammans med spenat, sköljda linser och timjan. Rör om tills spenaten slaknat.

  4. Dra pannan från plattan och tillsätt keson. Smaka av med salt och peppar. Lägg över i formen med filodeg. Strö över riven ost.

  5. Vispa samman ägg, grädde och crème fraiche i en bunke. Salta och peppra. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, cirka 40 minuter. Låt pajen svalna något. Garnera med ärtskott och skivade rädisor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Sugen på lax- och spenatpaj? Testa det här receptet:

Fler goda recept på matpajer hittar du här: