Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spenat- och olivflan

Spenat- och olivflanet går utmärkt att förbereda dagen före festen. Det är lika gott kallt som varmt.

Spenat- och olivflan
Spenat- och olivflan
Spenat- och olivflan
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 1röd spansk peppar
  • 3vitlöksklyfta- finhackad
  • 1rödlök- liten, finhackad
  • 300 gspenat- färsk hackad
  • 1 mskolja
  • 20svarta oliver- smakrika
  • 2ägg
  • 1 tsksalt
  • 3,5smördeg- plattor

Till pensling

  • 1ägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Kärna ur och strimla pepparfrukten.

  2. Värm oljan i en stekpanna och fräs lök och pepparfrukt. Vänd ner spenaten. Fräs tills den mjuknat och all vätska kokat in.

  3. Kärna ur och skiva oliverna. Vispa upp och blanda ned äggen i spenatröran. Tillsätt oliverna. Smaka av med salt.

  4. Kavla ut 3 smördegsplattor och lägg i en form, ca 25 x 30 cm. Bred på spenatröran. Kavla ut och skär ut band till dekor av den halva smördegsplattan. Lägg smördegsbanden på spenatröran. Pensla kanter och band med uppvispat ägg.

  5. Grädda flanet mitt i ugnen ca 20 min. Skär i rutor.

Vad tyckte du om receptet?