Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spenat- och grönkålsgratäng

Spenat- och grönkålsgratäng med brynt smör och pankoströssel. Underbar vegetarisk gratäng till jul som ska ätas nylagad och rykande varm.

Spenat- och grönkålsgratängSpenat- och grönkålsgratängSpenat- och grönkålsgratäng
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 400 ggrönkål
  • 250 gbabyspenat

Stuvning

  • 2schalottenlökar
  • 1 msksmör
  • 3 mskvetemjöl
  • 4 dlmjölk
  • 1 dlvispgrädde
  • 2 mskdijonsenap- grov
  • 2 dlgruyère- finriven, + 1 dl
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Pankoströssel

  • 25 gsmör
  • 1 dlpanko

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Repa grönkålen från stjälkarna. Finhacka stjälkar och blad var för sig. Förväll stjälkarna i lättsaltat vatten ca 1 minut. Tillsätt grönkålsblad och spenat och förväll ytterligare ca 1 minut. Spola i kallt vatten och pressa ut vätskan.

  2. Stuvning: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör ca 3 min. Rör ner mjölet. Vispa ner mjölk och grädde och låt koka ca 3 min. Tillsätt senap och 2 dl ost. Krydda med salt och peppar.

  3. Pankoströssel: Bryn smöret i en stekpanna. Tillsätt pankon och låt den rostas ca 2 min.

  4. Blanda oststuvningen med grönkål och spenat. Häll stuvningen i en ugnssäker form. Strö på 1 dl ost och pankoströssel. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min. Servera gratängen rykande varm.

  5. För fler vegetariska recept - följ oss på Facebook:

    Allt om Mat Vego 

Vad tyckte du om receptet?