Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Spätzle är en typ av äggpasta som är brynt i smör och blandas med ost och krispig lök. Favoriten från Tyrolen är äkta comfort food som mättar bra efter en dags skidåkning. Den serveras vanligen som tillbehör och kan vara kokt eller stekt.
Blanda mjöl, salt och muskot. Tillsätt ägg och mjölk och rör samman till en seg smet. Låt smeten svälla ca 30 min. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor gryta.
Foto: Per Ranung
BILD-1_SPÄTZLE
Forma spätzle alternativ 1: Använd en potatispress. Lägg ca 1/4 av smeten i potatispressen och pressa ner i det kokande vattnet. Rör om i vattnet direkt så att spätzlen inte klumpar ihop sig.
Foto: Per Ranung
BILD-2_SPÄTZLE
Forma spätzle alternativ 2: Bred ut ca 1/4 av smeten på en vattensköljd skärbräda tunt ner mot kanten. För ner tunna strängar av smeten i vattnet med hjälp av en kniv eller degskrapa. Med den här metoden är inte risken att de klumpar ihop sig lika överhängande. Sjud tills de flyter upp till ytan.
Foto: Per Ranung
BILD-3_SPÄTZLE
Ta upp spätzlen med hålslev. Skölj dem i kallt vatten om de ska användas senare. Låt rinna av. Fortsätt forma och koka spätzle i omgångar tills smeten är slut.
Foto: Per Ranung
BILD-4_SPÄTZLE
Skala och skiva löken. Bryn den krispig i 1 msk smör. Ta upp löken på ett fat. Bryn spätzlen i 2 msk smör tills den fått fin färg.
Foto: Per Ranung
BILD-5_SPÄTZLE
Strö över ost. Servera spätzlen toppad med brynt lök och gräslök.
Foto: Per Ranung
BILD-6_SPÄTZLE