Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spättafilé med persilje- och ansjovisfyllning

Spättafiléer brukar vara ganska små, men när vi skulle fotografera detta recept var de så stora så att vi fick skära dem i mindre bitar. Det blir lika gott oavsett filéstorlek: frasigt, salt och med mycket persiljesmak.

Spättafilé med persilje- och ansjovisfyllning Spättafilé med persilje- och ansjovisfyllning Spättafilé med persilje- och ansjovisfyllning
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 grödspättafilé
  • 2ägg- + 1
  • 1 knippapersilja
  • 1gul lök
  • 1 burkansjovisfiléer- liten (55 g)
  • 1 msksmör- + 2 msk + 2 msk
  • 1 msksötstark senap
  • 1 krmsalt- + 1 tsk
  • 1 krmnymald svartpeppar- + 1 krm
  • 3 dlpanko- ströbröd

Tillbehör

  • färskpotatis
  • sockerärter
  • gräddfil

Gör så här

  1. Lägg 2 ägg i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker och låt koka upp. Koka äggen i ca 8 min. Spola dem med kallt vatten, skala och hacka dem.

  2. Hacka persiljan. Skala och finhacka löken. Låt ansjovisen rinna av men spara spadet. Hacka ansjovisen.

  3. Fräs löken i 1 msk smör i en stekpanna tills den mjuknat. Blanda i ägg, hälften av persiljan, ansjovis och senap. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Låt svalna.

  4. Krydda spättafiléerna med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg ut hälften av dem på en skärbräda. Fördela ägg- och ansjovisfräset på filéerna. Lägg på de andra filéerna och tryck ihop.

  5. Vispa upp 1 ägg i en djup tallrik. Lägg pankon i en annan tallrik. Vänd de dubbla fiskfiléerna först i ägg och sedan i panko. Låt dem ligga och torka på ett smörgåspapper i ca 10 min.

  6. Stek fisken i 2 msk smör i ca 3 min på varje sida. Lägg dem på ett fat.

  7. Bryn 2 msk smör i stekpannan. Häll i ansjovisspadet. Häll skyn över fisken och strö över resterande persilja. Servera med nykokt färskpotatis, sockerärter och gräddfil.

Vad tyckte du om receptet?