Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sparrissoppa med rostad serranoskinka

Soppan ska vara riktigt het när den serveras. Koka upp och skumma precis före servering och servera den gärna i förvärmda tallrikar eller skålar.

Sparrissoppa med rostad serranoskinkaSparrissoppa med rostad serranoskinkaSparrissoppa med rostad serranoskinka
Sparrissoppa med rostad serranoskinka Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 250 ggrön sparris
  • 1bananschalottenlök
  • 5 dlvatten
  • 1 dlvispgrädde
  • 0,5 dltorr vit vermouth
  • 2 mskkonc kycklingfond
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 krmcayennepeppar
  • 4 skivorserranoskinka

Garnering

  • smörgåskrasse
  • olivolja

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Bryt av den nedre delen på sparrisen och släng bort den. Skär resten av sparrisen i bitar, lägg undan knopparna till garnering. Skala och skiva löken.

  2. Lägg sparris och lök i en kastrull. Häll på vatten, grädde och vermouth och tillsätt fond. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 5 min. Mixa soppan slät och skummig med stavmixer och krydda med salt och cayennepeppar.

  3. Koka de sparade sparrisknopparna i lättsaltat vatten i ca 1 min. Låt rinna av.

  4. Stek skinkskivorna i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg och är knapriga. Låt kallna. Bryt skinkan i små bitar.

  5. Häll soppan i tallrikar och toppa med sparrisknoppar, smulad skinka och smörgåskrasse. Ringla i lite olja. Servera med bröd.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: