Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sparrissallad med citronvinägrett


Krispig grön sparris i en fräsch sallad med citronvinägrett.

Sparrissallad med citronvinägrett

Sparrissallad med citronvinägrett

Sparrissallad med citronvinägrett

Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Ingredienser

  • 34grön sparris- (750-1000g)
  • 250300 ggrönsallad- blandad
  • 1rödlök- i klyftor
  • 1 dlolivolja- god
  • 13 mskcitron- pressad
  • 1 tskflingsalt
  • svartpeppar
  • 50100 gparmesan- eller pecorino, hyvlad

Gör så här

  1. Koka upp lättsaltat vatten i en vid kastrull.

  2. Skär bort den träiga nedre delen av sparrisen och skölj sparrisen. Är sparrisen grov så skala stjälkarna annars behövs det inte.

  3. Koka sparrisen på medelvärme cirka 3 minuter. Ta av från värmen och kyl av snabbt (ställ kastrullen i iskallt vatten) för att undvika att sparrisen efterkokar. Sparrisen skall vara al dente, knaprig. Förvara sparrisen i koklagen i kylskåp om den inte skall serveras direkt.

  4. Vid servering: Skölj salladen, låt rinna av. Skiva rödlök tunt eller skär i tunna klyftor.

  5. Blanda olja och citron, skaka gärna i en burk med lock. Smaka av och tillsätt lite salt.

  6. Lägg ett lager sallad i botten på ett relativt stort uppläggningsfat. Placera ut rikligt med sparris. Toppa med den skivade rödlöken.

  7. Ringla citronoljan över salladen, när den skall ätas. Hyvla över rikligt med parmesan/ pecorino. Ställ gärna fram lite flingsalt, riven parmesan/ pecorino samt extra citronolja för den som önskar mer.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök