Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Sparrisrisotto med citronmarinerade grönsaker är en festlig vegorätt. Med sparrisskal, buljongtärning och citron får man snabbt en smakrik sparrisbuljong att späda den goda risotton med. En del av buljongen kokar bort när sparrisen kokas. Det bör vara ca 1 liter kvar att späda risotton med.
Skala den vita sparrisen och skär av den nedersta delen. Bryt av den nedre delen på den gröna sparrisen. Ta undan 4 gröna sparrisar. Lägg sparrisskalen i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärningar, citronsaft, salt och peppar. Låt koka under lock ca 10 min. Sila och spara buljongen.
Koka den vita sparrisen i buljongen ca 10 min. Koka den gröna ca 2 min. Skär sparrisen i ca 3 cm breda bitar. Spara buljongen.
Skala och skiva löken. Fräs löken i 25 g smör ca 2 min. Tillsätt riset och låt fräsa med ca 1 minut. Späd med sparrisbuljongen i omgångar och koka riset utan lock ca 20 min, rör då och då.
Grönsaker: Skrapa och hyvla morötterna tunt på mandolin eller med potatisskalare. Ansa och finstrimla salladslöken på längden. Koka morötterna i lättsaltat vatten ca 1 minut och löken ca 20 sekunder. Lägg grönsakerna i isvatten så att kokningen avstannar.
Hyvla den sparade sparrisen på längden på mandolin. Strimla spenaten. Blanda alla grönsaker med olja, citronsaft och -skal samt salt och peppar.
Riv 25 g ost fint på rivjärn. Hyvla 50 g med potatisskalare. Blanda ner den rivna osten i den färdiga risotton tillsammans med sparrisen och 25 g smör. Toppa risotton med grönsaker, hyvlad ost samt smörgåskrasse och servera.