Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sparrispajer med rökt lax och ärter

Sötsalta pajer med rökt lax som bryts av mot ärternas sötma. Serveras ljumna eller rumstempererade.

Sparrispajer med rökt lax och ärterSparrispajer med rökt lax och ärterSparrispajer med rökt lax och ärter
Små sparrispajer med lax och ärter Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 125 gsmör
  • 1 krmsalt
  • 1 mskvatten- iskallt

Fyllning

  • 150 gfrysta ärter- (tinade)
  • 2 dlcrème fraiche
  • 1 krukadill
  • 3ägg
  • 2 krmsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 1 dlost- riven lagrad, t ex västerbottens- eller prästost
  • 250 ggrön sparris- gärna späd
  • 100 gkallrökt lax

Garnering

  • dillkvistar

Gör så här

  1. Blanda ihop mjöl, smör och salt för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i portionsformar, ca 10 cm i diameter. Nagga bottnarna med en gaffel. Ställ in pajskalen i frysen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°, konventionell ugn eller 200°, varmluft.

  2. Grädda pajskalen mitt i ugnen i 10–12 min, tills de har fått fin färg. Låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 200°, konventionell ugn eller 175°, varmluft.

  3. Fyllning: Mixa ärterna i en matberedare tillsammans med crème fraiche. Hacka dillen, spara några kvistar till garnering. Blanda ner dill och ägg i ärtsmeten. Krydda med salt och peppar. Blanda i osten.

  4. Skär av den nedersta delen på sparrisen och släng bort den. Skär av sparristopparna och halvera dem på längden. Spara sparrisstjälkarna och använd dem i en sallad eller pastarätt.

  5. Fördela ärtblandningen i de förgräddade pajskalen. Strimla laxen och lägg i pajskalen tillsammans med sparrisknopparna.

  6. Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 20 min. Garnera med dillkvistar vid servering.

Vad tyckte du om receptet?