Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Sötsalta pajer med rökt lax som bryts av mot ärternas sötma. Serveras ljumna eller rumstempererade.
Blanda ihop mjöl, smör och salt för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i portionsformar, ca 10 cm i diameter. Nagga bottnarna med en gaffel. Ställ in pajskalen i frysen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°, konventionell ugn eller 200°, varmluft.
Grädda pajskalen mitt i ugnen i 10–12 min, tills de har fått fin färg. Låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 200°, konventionell ugn eller 175°, varmluft.
Fyllning: Mixa ärterna i en matberedare tillsammans med crème fraiche. Hacka dillen, spara några kvistar till garnering. Blanda ner dill och ägg i ärtsmeten. Krydda med salt och peppar. Blanda i osten.
Skär av den nedersta delen på sparrisen och släng bort den. Skär av sparristopparna och halvera dem på längden. Spara sparrisstjälkarna och använd dem i en sallad eller pastarätt.
Fördela ärtblandningen i de förgräddade pajskalen. Strimla laxen och lägg i pajskalen tillsammans med sparrisknopparna.
Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 20 min. Garnera med dillkvistar vid servering.