När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
4 dlmjöl
1 krmsalt
125 gsmör- kylt
1ägg
1,5 mskvatten
Fyllning
1 knippasparris
3ägg
2 dlvästerbottensost- eller annan smakrik ost
2,5 dlcrème fraiche
salt
peppar
Gör så här
Vispa ägget.
Skär smöret i tärningar.
Lägg mjöl, salt, smör och ägg i matberedaren. Kör alltihop tills det blivit smuligt. Tillsätt då vattnet och fortsätt köra tills degen släppt från kanterna. Stäng då av direkt och ta upp degen.
Tryck ut degen i formen, cirka 25 centimeter i diameter, nagga med gaffel. Ställ den i kylskåpet i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
När degen vilat klart, ta ut den ur kylskåpet och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Skär bort stjälken på sparrisen. Skala eventuellt de nedre delarna av stjälken och koka i 2 minuter. Skölj i kallt vatten och låt rinna av.
Blanda ägg, riven ost och crème fraiche i en skål, salta och peppra.
Häll smeten i pajskalet. Lägg därefter ut sparrisen i smeten. Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 30 minuter.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,5 · 213 röster)
TIPS: Alternativ utan matberedare: blanda alla ingredienser och arbeta snabbt ihop degen. Knåda inte.
Sparris
Sparrisen är en av vårens första primörer. I maj kommer de första svenskodlade stänglarna från Skåne och Öland – och en hel del importerad sparris från både Tyskland och Spanien. Grön nyskördad sparris behöver sällan skalas, bara om den är riktigt grov. Annars räcker det att bryta av nedre delen av skaftet, ett par centimeter. Vit sparris har grövre skal än den gröna och ska alltid skalas, från ett par centimeter nedanför knoppen och ända ner till roten. Grön sparris odlas i dagsljus ovan jord och blir grön av klorofyll. Vit sparris odlas under jord.