Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Smarrig sparrispaj med svenska smaker som passar perfekt på sommarbuffén.
Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen ca 30 min.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och låt det vila i kylen ytterligare ca 30 min.
Sätt ugnen på 200°. Täck pajdegen med aluminiumfolie och fyll den med baktyngder, ris eller liknande. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 min.
Fyllning: Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 min. Ansa och strimla purjolöken. Strö purjolök och spenat i pajskalet. Lägg sparrisen ovanpå.
Äggstanning: Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över fyllningen.
Grädda pajen mitt i ugnen 25–30 min, tills den är gyllene och har stannat.
Låt pajen svalna. Toppa med räkor, crème fraiche, löjrom och dill.