Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sparrispaj med räkor, löjrom, crème fraiche och dill

Smarrig sparrispaj med svenska smaker som passar perfekt på sommarbuffén.

Sparrispaj med räkor, löjrom, crème fraiche och dill
Sparrispaj med räkor, löjrom, crème fraiche och dill
Sparrispaj med räkor, löjrom, crème fraiche och dill
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 2 dlgrahamsmjöl
  • 1 dlvetemjöl
  • 1 krmsalt
  • 1 mskvatten- –2 msk

Fyllning

  • 250 ggrön sparris
  • 0,5purjolök
  • 50 gbabyspenat

Äggstanning

  • 3ägg
  • 1 dlmatlagningsgrädde
  • 2 dlmjölk
  • 1,5 dlvästerbottensost- riven
  • 0,5 dldill- finhackad
  • 0,75 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Topping

  • 1 burkräkor- skalade i lake (500 g)
  • 1 dlcrème fraiche
  • 2 msklöjrom
  • dillkvistar

Gör så här

  1. Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen ca 30 min.

  2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och låt det vila i kylen ytterligare ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 200°. Täck pajdegen med aluminiumfolie och fyll den med baktyngder, ris eller liknande. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 min.

  4. Fyllning: Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 min. Ansa och strimla purjolöken. Strö purjolök och spenat i pajskalet. Lägg sparrisen ovanpå.

  5. Äggstanning: Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över fyllningen.

  6. Grädda pajen mitt i ugnen 25–30 min, tills den är gyllene och har stannat.

  7. Låt pajen svalna. Toppa med räkor, crème fraiche, löjrom och dill.

Vad tyckte du om receptet?