Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En paj där gruyèreost får sätta smak tillsammans med sparrisen. Jordgubbarna förstärker sommarkänslan och tillför en god sötma i salladen.
Mixa ihop smör, mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och -arbeta snabbt ihop till en deg.
Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform, ca 23 x 23 cm. Tryck ut degen runt formens kanter och skär bort överbliven deg. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in formen i frysen i ca 20 min för att förhindra att degen glider ner vid gräddning. Sätt ugnen på 200°.
Pensla pajskalet med uppvispat ägg. Förgrädda det mitt i ugnen i ca 15 min. Sänk ugnsvärmen till 175°.
Fyllning: Ansa och bryt av den -nedre delen på sparrisen. Ansa och skiva löken. Fräs sparrisen i smör i en stekpanna i ca 2 min. Krydda med 1 krm salt. Lägg sparrisen på ett fat. Fräs löken i stekpannan i ca 2 min.
Riv osten. Vispa ihop ägg, mjölk och 1 krm salt. Tillsätt osten.
Lägg löken i pajskalet och häll på äggstanningen. Lägg på sparrisen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min tills pajen fått fin färg och äggstanningen har stannat.
Sallad: Hyvla gurkan tunt med en mandolin. Snoppa och skär jordgubbarna i bitar. Blanda gurka och jordgubbar med sallad, olja, vinäger och salt. Toppa med rostade solroskärnor.
Läs också: