Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sparrispaj med gruyèreost

En paj där gruyèreost får sätta smak tillsammans med sparrisen. Jordgubbarna förstärker sommarkänslan och tillför en god sötma i salladen.

Sparrispaj med gruyèreost
Sparrispaj med gruyèreost
Sparrispaj med gruyèreost
Foto: ANNA KERN

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 1 krmsalt
  • 2 mskvatten- kallt

Pensling

  • 1ägg

Fyllning

  • 125 ggrön sparris
  • 2färska lökar
  • 1 msksmör
  • 1 krmsalt- + 1 krm
  • 200 ggruyèreost
  • 3ägg
  • 3 dlmjölk

Sallad

  • 0,5gurka
  • 100 gjordgubbar
  • 65 gsallad
  • 1 mskolivolja
  • 1 mskbalsamvinäger
  • 1 krmflingsalt
  • 0,5 dlsolroskärnor- rostade

Gör så här

  1. Mixa ihop smör, mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och -arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform, ca 23 x 23 cm. Tryck ut degen runt formens kanter och skär bort överbliven deg. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in formen i frysen i ca 20 min för att förhindra att degen glider ner vid gräddning. Sätt ugnen på 200°.

  3. Pensla pajskalet med uppvispat ägg. Förgrädda det mitt i ugnen i ca 15 min. Sänk ugnsvärmen till 175°.

  4. Fyllning: Ansa och bryt av den -nedre delen på sparrisen. Ansa och skiva löken.  Fräs sparrisen i smör i en stekpanna i ca 2 min. Krydda med 1 krm salt. Lägg sparrisen på ett fat. Fräs löken i stekpannan i ca 2 min.

  5. Riv osten. Vispa ihop ägg, mjölk och 1 krm salt. Tillsätt osten.

  6. Lägg löken i pajskalet och häll på äggstanningen. Lägg på sparrisen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min tills pajen fått fin färg och äggstanningen har stannat.

  7. Sallad: Hyvla gurkan tunt med en mandolin. Snoppa och skär jordgubbarna i bitar. Blanda gurka och jordgubbar med sallad, olja, vinäger och salt. Toppa med rostade solroskärnor.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: