Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vit sparris med smörvinägrett och rostade nötter

Recept på vit sparris med smörvinägrett och rostade nötter. Lyxigt möte av utsökta smaker.

Vit sparris med smörvinägrett och rostade nötterVit sparris med smörvinägrett och rostade nötterVit sparris med smörvinägrett och rostade nötter
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 500 gvit sparris
  • 100 grökt sidfläsk

Sellerikräm

  • 400 grotselleri
  • 1 dlcrème fraiche
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald
  • 23 mskpepparrot- riven

Rostade nötter

  • 50 ghasselnötter
  • 1 tskflingsalt

Brynt smörvinägrett

  • 50 gsmör
  • 0,5 dlsherryvinäger
  • 0,5 dlströsocker

Gräslöksolja

  • 0,5 dlgräslök- fint skuren
  • 0,5 dlolivolja- mild, eller neutral rapsolja

Ingredienser

  • friséesallad

Gör så här

  1. Skala, tärna och koka rotsellerin mjuk i lättsaltat vatten. Mixa slätt med mixerstav tillsammans med crème fraiche. Krydda med salt och peppar.

  2. Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna. Lägg nötterna i en ren kökshandduk och gnugga av skalet. Krossa nötter tillsammans med flingsalt med en kastrullbotten.

  3. Bryn smöret och låt det svalna. Koka sherryvinäger och socker i en kastrull 2–3 min. Vispa i det brynta smöret.

  4. Skala sparrisen och skär av den ­nedersta centimetern på sparrisstjälken. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i en kastrull ca 3 min.

  5. Strimla fläsket fint och knaperstek det i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

  6. Blanda gräslök och olja.

  7. Vänd ner pepparroten i sellerikrämen. Fördela sparrisen på tallrikar. Lägg ­krämen vid sidan om. Strö över fläsk och nötter. Ringla över smörvinägrett och gräslöksolja. Garnera med ­friséesallad och servera.

Vad tyckte du om receptet?