Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spansk tortilla med romescosås

Tortillan är en klassisk tapasrätt i Spanien. Här serveras den tillsammans med romescosås, oliver och chorizo.

Spansk tortilla med romescosåsSpansk tortilla med romescosåsSpansk tortilla med romescosås
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 700 gpotatis- fast sort
  • 2gula lökar
  • 4vitlöksklyftor
  • 4 mskolivolja
  • 1 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 8ägg
  • 2 dlpersilja- hackad

Romescosås, 5 dl

  • 2röda paprikor
  • 75 gsötmandel- (ca 1,25 dl)
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 dlpasserade tomater
  • 2 mskrödvinsvinäger
  • 1 tskpaprikapulver
  • 3 krmsalt
  • 0,5 krmchiliflakes
  • 1 dlolivolja

Tillbehör

  • chorizo
  • oliver

Gör så här

  1. Romescosås: Sätt ugnen på 250°. Lägg paprikan i en ugnssäker form och rosta den mitt i ugnen tills skalet är svart och blåsigt. Lägg dem i en plastpåse ca 10 min. Dra av skalet och kärna ur paprikorna.

  2. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Grovhacka mandeln. Skala vitlöken.

  3. Mixa ihop paprika, mandel, vitlök, tomat, vinäger, paprikapulver, salt och chiliflakes. Häll i oljan i en tunn stråle. Låt gärna smakerna mogna i rumstemperatur före servering.

  4. Skala och skär potatisen i tunna skivor, gärna på mandolin eller i matberedare. Skala och hacka lök och vitlök.

  5. Stek potatis, lök och vitlök på svag värme i olja i en stor stekpanna tills allt är mjukt, ca 20 min. Det går också bra att steka i omgångar. Lägg över allt på en tallrik.

  6. Vispa upp äggen. Vänd ner potatisblandning och persilja. Häll tillbaka allt i stekpannan. Stek omeletten tills den får färg på undersidan, utan att röra om, 8–10 min. Vänd omeletten med hjälp av en tallrik och stek den andra sidan klar, ca 5 min.

  7. Stjälp upp omeletten och låt den vila ca 5 min. Skär omeletten i tårtbitar och servera med romescosås, chorizo och oliver.

Vad tyckte du om receptet?