Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Tortillan är en klassisk tapasrätt i Spanien. Här serveras den tillsammans med romescosås, oliver och chorizo.
Romescosås: Sätt ugnen på 250°. Lägg paprikan i en ugnssäker form och rosta den mitt i ugnen tills skalet är svart och blåsigt. Lägg dem i en plastpåse ca 10 min. Dra av skalet och kärna ur paprikorna.
Rosta mandeln i en torr stekpanna. Grovhacka mandeln. Skala vitlöken.
Mixa ihop paprika, mandel, vitlök, tomat, vinäger, paprikapulver, salt och chiliflakes. Häll i oljan i en tunn stråle. Låt gärna smakerna mogna i rumstemperatur före servering.
Skala och skär potatisen i tunna skivor, gärna på mandolin eller i matberedare. Skala och hacka lök och vitlök.
Stek potatis, lök och vitlök på svag värme i olja i en stor stekpanna tills allt är mjukt, ca 20 min. Det går också bra att steka i omgångar. Lägg över allt på en tallrik.
Vispa upp äggen. Vänd ner potatisblandning och persilja. Häll tillbaka allt i stekpannan. Stek omeletten tills den får färg på undersidan, utan att röra om, 8–10 min. Vänd omeletten med hjälp av en tallrik och stek den andra sidan klar, ca 5 min.
Stjälp upp omeletten och låt den vila ca 5 min. Skär omeletten i tårtbitar och servera med romescosås, chorizo och oliver.